x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul de externe, întâlnire cu șeful NATO la București

Ministrul de externe, întâlnire cu șeful NATO la București

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2022   •   23:00
Ministrul de externe, întâlnire cu șeful NATO la București

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni o întrevedere bilaterală cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg la sediul Ministerului Afacerilor Externe, înaintea începerii reuniunii ministeriale NATO, care se va desfășura la București, în perioada 29-30 noiembrie.

Potrivit MAE „cei doi oficiali au abordat prioritățile pentru reuniunea aliată care va debuta în ziua următoare, cu accent pe necesitatea implementării depline, cât mai curând posibil, a deciziilor istorice adoptate la Summitul aliat de la Madrid din această vară: consolidarea posturii de descurajare și apărare a Alianței, creșterea rezilienței, întărirea sprijinului Aliat acordat Ucrainei și altor state vulnerabile din regiune, cum sunt Republica Moldova și Georgia”.

În timpul discuțiilor, oficialul român a subliniat că „agresiunea militară rusă în Ucraina nu a făcut decât să întărească și mai mult Alianța, aceasta fiind mai puternică la acest moment ca niciodată și ramânând ferm angajată în consolidarea securității și stabilității în zona euroatlantică și dincolo de aceasta”.

Totodată, ministrul român a exprimat „aprecierea pentru modul în care Secretarul General a coordonat procesul complex și ambițios din ultimii ani, care s-a finalizat la Summitul de la Madrid, prin adoptarea noului Concept Strategic al NATO, document strategic va ghida activitatea Alianței în următorul deceniu, cu scopul de a adapta Alianța la contextul actual de securitate. Implementarea Conceptului Strategic al NATO, în carul căruia Marea Neagră este menționată ca regiune strategică pentru securitatea euroatlantică, este sarcina prioritară a Aliaților, iar în acest context, coerența măsurilor de consolidare a Flancului Estic constituie un obiectiv major.”

Cu acest prilej, ministrul de externe român a prezentat obiectivele României pentru ministeriala NATO, cu accent pe creșterea securității la Marea Neagră. Cei doi demnitari au vorbit și despre partenerii NATO din regiune.

„Ministrul de externe român a subliniat și importanța deosebita a continuării sprijinului consistent al Alianței pentru Ucraina, în special în etapa următoare, precum și pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova și Georgia. A evidențiat contribuția României în acest sens, inclusiv pe linie NATO, subliniind că România contribuie la fondurile voluntare ale NATO pentru aceste tari în domeniul consolidării capacității de apărare - Comprehensive Assistance Package/CAP Ucraina și Defense Capacity Building/DCB R. Moldova, Georgia. A apreciat participarea ministrului de externe Nicu Popescu la reuniunea găzduită de România, fiind pentru prima dată când Republica Moldova participă într-un astfel de format ministerial”, a anunțat MAE.

La final, șeful diplomației române a evidențiat importanța deosebită a reuniunii pe care o va găzdui la București și care va debuta în ziua următoare, fiind prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bogdan aurescu Jens Stoltenberg