x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bogdan Aurescu susține adoptarea de noi sancțiuni, inclusiv economice, împotriva Belarus

Bogdan Aurescu susține adoptarea de noi sancțiuni, inclusiv economice, împotriva Belarus

27 Mai 2021   •   21:53
Bogdan Aurescu susține adoptarea de noi sancțiuni, inclusiv economice, împotriva Belarus
Sursa foto: Hepta

Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a susținut, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene, care a avut loc miercuri și joi la Lisabona, adoptarea rapidă de noi sancțiuni, inclusiv economice, împotriva Belarus.

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele UE (format Gymnich) recentul incident privind forțarea de către autoritățile belaruse a aterizării unui avion de linie care zbura pe ruta Atena-Vilnius.

„Ministrul a exprimat susținerea puternică pentru adoptarea rapidă de noi sancțiuni privind Belarus, inclusiv de sancțiuni economice. Totodată, a solicitat, pentru un impact consolidat, prezentarea publică în cel mai scurt timp a , care cuprinde măsurile de sprijin economic din partea UE pentru această țară în cazul tranziției la un regim democratic, plan elaborat de Comisia Europeană la solicitarea Consiliului European”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Miniștrii afacerilor externe europeni au discutat despre conflictele prelungite din Estul Europei și din zona Mării Negre, subiect inclus pe ordinea de zi la propunerea ministrului român de externe, dar și despre relațiile UE-Africa și viziunea strategică a UE pentru regiunea indo-pacifică.

Ministrul Bogdan Aurescu a realizat o evaluare a situației actuale a conflictelor care afectează cinci dintre cei șase parteneri din estul UE. „A evidențiat faptul că aceste conflicte constituie o amenințare majoră pentru stabilitatea și securitatea întregii regiuni, respectiv pentru securitatea euroatlantică, precum gradul ridicat de impredictibilitate al acestora și potențialul destabilizator, impactul negativ asupra capacității statelor afectate de acest tip de conflicte de a progresa în procesul de reformă, dar și de a lua decizii strategice pentru propriul viitor, fiindu-le astfel limitată suveranitatea”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, ministrul român de Externe a propus crearea unui post de Reprezentant special al UE „al cărui mandat să acopere reziliența partenerilor din Vecinătatea Estică și conflictele prelungite din regiunea extinsă a Mării Negre”.

Mediafax

×
Subiecte în articol: bogdan aurescu