x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Bomba” ecologică stă să explodeze

“Bomba” ecologică stă să explodeze

de Teodora Ivan    |    15 Aug 2009   •   00:00

După ce miercuri au întrerupt pentru două ore activitatea Centrului de Transfuzii din Oradea, cei 26 de angajaţi şi-au pus ieri panglici roşii la piept, în dreptul inimii, pentru a protesta faţă de politica pe care o duc mai-marii sănătăţii româneşti în ceea ce priveşte salarizarea şi asigurarea condiţiilor de muncă în acest domeniu sensibil.



Dr Ligia Burtă, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Oradea, a anunţat ieri că, începând de la 1 septembrie, nu se va mai asigura activitatea în ture a angajaţilor, situaţie ce ar putea duce la declanşarea unei veritabile bombe ecologice. Dacă la ora actuală sângele recoltat la Oradea - sute de litri - este monitorizat din trei în trei ore, pe toate cele cinci linii de temperatură, fiind distribuit în cele mai bune condiţii unor spitale din vestul ţării (Cluj Napoca, Timişoara, Deva, Târgu Mureş, Satu Mare şi, evident, Oradea), nu acelaşi lucru se va mai putea spune de la 1 septembrie, când activitatea centrului se suspendă de vinerea, de la ora 21:00 şi până lunea la ora 7:00.

Acest gest extrem este luat în urma nerezolvării numeroaselor nemulţumiri, precum tăierea sporurilor salariale, subnormarea personalului mediu sanitar de 70%, supraîncărcarea cu responsabilităţi suplimentare a cadrelor medicale, dotarea precară şi bugetul mai mult decât limitat de care beneficiază instituţia. "Nu pot să le mai cer oamenilor să facă ture neplătite, aşa cum se întâmplă deja în ultimele două luni în condiţiile în care ni s-au anulat sporurile aferente activităţii specifice (risc de infectare HIV, de prevenţie şi spor de ture) şi ni s-au diminuat semnificativ salariile angajaţilor (de la 25% până la 40%), din cauza evidentei subdimensionări a filei de buget", a declarat dr Ligia Burtă.

MEMORIU CĂTRE AUTORITĂŢI
În ultimele două zile, pe masa Ministerului Sănătăţii, directorului Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină, prefectului de Bihor, Gavrilă Ghilea, dar şi Primăriei Oradea a ajuns un memoriu în care cere reglementarea situaţiei, deoarece condiţiile de lucru sunt inumane din punct de vedere al aparaturii şi al lipsei de personal.
În memoriu se atrage atenţia asupra faptului că vor putea apărea "probleme deosebit de grave", deoarece sângele aflat în Centru s-ar putea degrada chiar în urma unei banale pene de curent.

×
Subiecte în articol: observator oradea centru transfuzie