Judecatoria Craiova l-a pus ieri in libertate pe Miron Cozma. Magistratii au admis astfel contestatia fostului lider al minerilor impotriva rearestarii sale din decembrie 2004, la numai 20 de ore de cand fusese eliberat.
Ultima gratiere semnata de Ion Iliescu la sfarsitul mandatului sau prezidential si-a produs intr-un final cel mai contestat efect: eliberarea lui Miron Cozma. Dupa sase luni de la anuntarea actului de clementa si de la revocarea imediata a lui, Cozma a fost pus in libertate de magistratii craioveni.Judecatoria Craiova a luat ieri o hotarare cat se poate de clara in cazul detentiei lui Miron Cozma: ""Punerea de indata in libertate"". Magistratii au admis astfel contestatia fostului lider al minerilor impotriva reincarcerarii sale din decembrie 2004, la numai 20 de ore de cand fusese eliberat. Ei au considerat ca rearestarea lui Cozma nu are nici un fundament legal, adica faimosul decret de revocare a gratierii se dovedeste a fi un act nul. Dupa mai multe luni de dezbateri, Justitia a stabilit ca singurul act de care se poate tine cont in aceasta situatie este decretul de gratiere. Revocarea actului de clementa neprevazuta de vreo lege nu a primit girul magistratilor. Decizia de ieri nu vine tocmai ca o bomba pentru simplul motiv ca alti 4 din cei 46 de gratiati rearestati in noiembrie 2004 au fost deja eliberati prin decizii asemanatoare. Si probabil ca aceeasi hotarare va fi luata pe rand si in cazul celorlalti. Aceasta a fost si una dintre apararile de baza ale lui Cozma dupa ce avocatul Adrian Roseti a depus in instanta mai multe hotarari judecatoresti de eliberare a gratiatilor.
""FARA VINA"". ""Luceafarul Huilei"" nu s-a putut bucura imediat de anuntul eliberarii sale pentru ca se afla la Bucuresti, intr-un alt proces intentat administratiei prezidentiale. In Banie s-au aflat doar fiul sau si cativa lideri sindicali din Valea Jiului, aprigi sustinatori ai sai. ""S-a facut in sfarsit dreptate pentru tatal meu! Este o victorie! Si asa, el a platit pentru ceea ce trebuia sa plateasca altii"", a declarat fiul lui Miron Cozma, Dan. Procurorii au anuntat deja ca vor ataca hotararea cu apel. Aceasta cale de atac nu a dus insa la amanarea eliberarii lui Cozma. Fostul lider al minerilor a asteptat ieri doar cateva ore pana la incheierea tuturor formalitatilor. El a fost asteptat la iesire de avocatul sau.
ELIBERARE. Incepand de ieri, fostul lider al minerilor este un om liber. El a scapat de cea mai grea dintre condamnarile primite: 18 ani de inchisoare pentru mineriada din 1991. ""Luceafarul Huilei"" mai are insa alte probleme judiciare neincheiate.
Peste numai o saptamana, el va sta in boxa acuzatilor in procesul mineriadei de la Costesti, unde in prima faza a primit o condamnare la 10 ani de inchisoare. Eliberarea lui Miron Cozma vine la exact 15 ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, soldata cu cinci morti si sute de raniti. Atunci Cozma era un simplu lider al ortacilor din Valea Jiului veniti la Bucuresti pentru a face ordine printre manifestantii din Piata Universitatii. Cercetarea acestui dosar se afla inca pe masa procurorilor militari, iar statutul lui Cozma este inca incert.
Eliberat dupa exact 15 ani
""Miron Cozma nu are nimic de ascuns. El este in puscarie, pentru ca a vrut putin bine pentru cei care muncesc in fundul pamantului."" Acestea au fost primele cuvinte ale lui Miron Cozma la parasirea penitenciarului. Imediat dupa iesirea din Penitenciarul Rahova, in jurul orei 18:00, Miron Cozma a declarat presei care-l astepta la iesire ca a fost arestat, pentru ca a deranjat anumiti oameni politici si ca in toata aceasta perioada nu s-a dorit aflarea adevarului.SCUZE. El si-a cerut scuze pentru cele intamplate in iunie 1990, precizand insa ca la Bucuresti au murit oameni pana in data de 14 iunie, inainte ca minerii sa ajunga in capitala. Totodata, ""Luceafarul Huilei"" a multumit ministrului Justitiei, Monica Macovei, ""care a inceput sa faca functionala justitia din Romania. Culmea, o femeie a venit la conducerea acestui minister si a facut ceea ce nu au reusit barbatii!"". Cozma s-a aratat increzator in justitie, care i-ar putea pedepsi pe cei care sunt vinovati pentru ce s-a intamplat in 1990. ""Am incredere in ministrul Macovei ca ma va proteja daca voi spune adevarul.""
""Nu s-a vrut niciodata adevarul"" a exclamat Cozma, aratand un deget acuzator si spre fostul presedinte Emil Constantinescu, care in opinia liderului minerilor are o mare vina ""pentru ca nu s-a facut lumina in acest dosar"".
""PROSTITI"". ""Victimele mineriadelor nu sunt victimele noastre. Caderea Guvernului Roman din septembrie 1991 s-a facut la intelegerea dintre Roman si Iliescu. Minerii au fost manipulati. Pe mine, personal, Iliescu nu m-a chemat la Bucuresti. Actiunea a fost premeditata de oamenii lui Iliescu (...) Minerii au fost prostiti"", a declarat Miron Cozma, adaugand ca in data de 13 iunie, seara, la Petrosani, impreuna cu primarul au incercat sa opreasca minerii in drumul lor spre Bucuresti, dar deja erau garnituri de tren care plecasera. In acelasi context, Miron Cozma a declarat ca, in 1994, Ion Iliescu i-a oferit functia de ministru de Interne ""si stiti ce voia de la mine... sa se faca un aparat represiv, sa se reinstaureze dictatura in Romania"". Facand referire si la mineriada din 1999, Cozma spune ca va proba ca ""si aceasta a fost creata"".
Potrivit legii, avand in vedere faptul ca are interdictie de a intra in Capitala si Petrosani timp de cinci ani, Cozma are la dispozitie 24 de ore sa paraseasca Bucurestiul.
VINOVATUL
|
Miron Cozma nu este principalul vinovat pentru mineriadele din Bucuresti, sunt de parere bucurestenii care au votat in urna amplasata de organizatiile studentesti in Piata Universitatii. Dupa centralizarea rezultatelor, Ion Iliescu este in fruntea listei celor 20 de persoane si institutii considerate de votanti vinovate pentru descinderile minerilor in Bucuresti. Iliescu a fost considerat vinovat de 2.420 de persoane, fiind urmat pe lista vinovatilor de Gelu Voican Voiculescu, care a intrunit 1.820 de voturi, de fostul premier Petre Roman, cu 1.724 de voturi, si de liderul minerilor, Miron Cozma, care a intrunit 1.147 de voturi. (Eugenia Mihalcea)
|
CAZIERUL LUI COZMA
|
Liderul minerilor a fost arestat pentru prima data la 10 ianuarie 1997, pentru subminarea puterii de stat, incalcarea sigurantei circulatiei pe caile ferate si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Prima condamnare pe care a primit-o in 1998 pentru evenimentele din 1991 a fost insa socanta: un an si jumatate de inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarii linistii publice. Pentru ca ispasise deja condamnarea, Cozma a fost pus in libertate in iulie 1998. Sentinta a fost atacata, iar instanta suprema a decis condamnarea lui Cozma la 18 ani de inchisoare. Dupa pronuntarea sentintei, la inceputul anului 1999, revoltele violente ale minerilor au reinceput la Costesti si Stoenesti. In cazul Stoenesti, Cozma a primit in decembrie 2003 o condamnare la 7 ani de inchisoare, iar dosarul Costesti se afla inca in recurs la Inalta Curte de Justitie. In prima instanta, el a primit insa 10 ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat. |
Â
Iliescu nu comenteaza
""DIPLOMAT"". Fostul presedinte fuge de subiectul Cozma
|
DREPTATE. In schimb, senatorul PSD Antonie Iorgovan a declarat ca este ""un act de dreptate"". ""Eu am spus de la bun inceput, de cand a avut loc condamnarea la 18 ani, ca a fost o eroare judiciara. Am considerat tot timpul ca s-a exagerat atunci cand s-a dat aceasta sanctiune si ca actul de gratiere s-ar fi justificat, avandu-se in vedere acest exces al instantei de a-l fi condamnat dincolo de gravitatea faptei"", a declarat Iorgovan. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a spus ca eliberarea lui Cozma s-a produs ""ca urmare a unei hotarari date de o instanta de judecata"" si PC nu se poate pronunta. ""Lasam institutiile statului sa-si faca datoria si avem incredere ca si-o vor face in mod corespunzator"", a mai spus Ciuca.
Senatorul PRM Viorel Dumitrescu, avocatul lui Miron Cozma, considera ca eliberarea fostului lider al minerilor din Valea Jiului nu are nici o legatura cu marcarea a 15 ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990. ""Eliberarea lui Miron Cozma este rezultatul contestatiei depuse. De indata ce a fost pusa sub executare gratierea, nu se mai putea reveni asupra acesteia"", a spus Viorel Dumitrescu, care si-a exprimat satisfactia si bucuria pentru eliberarea clientului sau. Liderul UDMR, Marko Bela, a spus ca este vorba de o ""coincidenta extrem de nefericita"", referindu-se la momentul eliberarii lui Cozma si la marcarea a 15 ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990. (Monica Iordache, Carmen Vintila)
""DECIZIE SURPRINZATOARE""
|
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca decizia Justitiei i se pare ""surprinzatoare"". ""Este o decizie pe care nu pot s-o inteleg, dar nici nu pot sa o comentez, din motive lesne de inteles. Insa imi da impresia ca ceva este in neregula in Romania, cand suntem confruntati cu o astfel de situatie, cand oameni cu responsabilitati majore, chiar daca ei au fost numai executanti, sunt eliberati de Justitie. In acest context, nu trebuie sa uitam responsabilitatea pe care o poarta cei care au luat decizia aducerii minerilor in Bucuresti in acea perioada"", a declarat Tariceanu.
|
Citește pe Antena3.ro