Părinţii aflaţi în concediul de creştere a copilului ar putea fi stimulaţi financiar să se întoarcă la muncă. Ministerul Muncii pregăteşte o modificare a ordonanţei privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului pentru cei care vor să întrerupă concediul mai devreme de doi ani.
Peste 20.000 de părinţi ar putea beneficia de modificările OUG 148/2005, astfel încât cei care întrerup concediul de creştere a copilului să poată primi 30% din valoarea indemnizaţei, dar nu mai puţin de 600 de lei, pentru plata bonelor sau a creşelor, potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
Măsura a fost propusă în contextul actualei situaţii economice, deoarece prelungirea concediului ar putea avea consecinţe negative asupra locurilor de muncă ale părinţilor. Propunerile de modificare a actului normativ sunt în lucru şi vor fi supuse dezbaterii pe pagina de internet a MMFPS.
PROTECŢIE SOCIALĂ
Potrivit MMFPS, acest proiect de modificare a OUG 148/2005 face parte din Programul de Guvernare, care prevede reanalizarea sistemului de prestaţii sociale ţinându-se cont de solicitările existente şi de nevoile reale ale populaţiei. Această reanalizare include şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. "Modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 148/2005 este prevăzută ca prioritate în Programul Legislativ şi deja avem propuneri formulate din partea beneficiarilor, a instituţiilor cu atribuţii în domeniu şi a societăţii civile", se arată într-un comunicat al MMFPS.
În privinţa remunerării bunicilor pentru îngrijirea propriilor nepoţi, reprezentanţii Ministerului Muncii menţionează că stimulentul nu se acordă pentru o destinaţie anume, părinţii fiind cei care decid cum vor utiliza suma care le este acordată, fie că vor plăti serviciile creşelor, bonele, bunicii sau găsesc alte soluţii pentru îngrijirea copiilor.
CADRUL LEGISLATIV
Conform Legii serviciilor pe timp de zi, finalizată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), femeile care vor dori să se întoarcă la muncă vor putea apela la serviciile unei bone. Mariana Nedelcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, a declarat că se ia în calcul şi posibilitatea remunerării bunicilor, dacă aceştia se vor ocupa de creşterea copiilor.
De asemenea, una dintre cele mai aşteptate măsuri, o lege privind acordarea indemnizaţiei pentru tripleţi, este deja în lucru la minister.
Şi ministrul Muncii, Marian Sârbu, a precizat că există câteva propuneri în acest sens, venite din partea unor organizaţii nonguvernamentale, însă acestea sunt deocamdată la nivel de discuţie, neexistând un proiect propriu-zis. În orice caz, nu se pune problema unei reduceri a perioadei de concediu de creştere a copilului, aceasta rămânând în continuare de doi ani, respectiv trei ani, pentru copiii cu handicap. Părinţii beneficiază de concediul de doi ani pentru îngrijirea copilului din aprilie 1997, până atunci fiind în vigoare legea din regimul comunist, conform căreia mamele puteau întrerupe munca pentru îngrijirea copiilor cel mult patru luni.
Citește pe Antena3.ro