x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borbely: Din ianuarie 2013, taxa de primă înmatriculare dispare

Borbely: Din ianuarie 2013, taxa de primă înmatriculare dispare

06 Sep 2011   •   10:47
Borbely: Din ianuarie 2013, taxa de primă înmatriculare dispare

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, astazi, ca intentioneaza ca de la jumatatea anului viitor sau inceputul anului 2013 sa elimine taxa auto de prima inmatriculare, urmand ca autovehiculele sa aiba o carte verde care sa certifice gradul de poluare.

"Am adoptat saptamana trecuta, in guvern, proiectul de lege prin care se reduce taxa auto cu pana la 25% si datorita deciziei Curtii Europene de Justitie noi a trebuit sa eliminam acea discriminare indirecta, care insemna ca in anul 2008 a fost o perioada cand se platea aceasta taxa numai pentru masinile aduse din strainatate, deci pentru masinile inmatriculate in Romania nu se platea aceasta taxa. Nu am putut sa eliminam acea discriminare decat daca am impus, ne-am consultat si cu Uniunea Europeana, am impus ca la prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007 sa se platesasca aceasta taxa auto, iar cei care au platit mai mult, deci dupa aceasta reducere, se face un calcul. Celor care au platit mai mult li se vor restitui banii diferenta", a declarat Borbely, citat de Mediafax.

El a anuntat ca intentioneaza ca de la jumatatea anului viitor sau inceputul anului 2013 sa elimine taxa auto de prima inmatriculare.

"In plus, o spun in premiera aici, la Pitesti, ca am intentia de a introduce, probabil de la jumatatea anului viitor, daca e posibil, daca nu de la 1 ianuarie 2013, o carte verde care inseamna, ca si in alte state, ca in fiecare an trebuie sa te duci la RAR si sa verifici fumul, noxele care ies din esapamentul masinii, iar daca nu corespund normelor nu mai circula pe drumurile publice, trebuie sa-ti repari masina. Si atunci plateste toata lumea, va fi o taxa foarte mica evident si atunci vom renunta la taxa de prima inmatriculare si toata lumea va avea acelasi statut, de «cel care polueaza plateste» si din pacate toate masinile, chiar daca sunt mai noi, polueaza", a afirmat ministrul Mediului.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor, care prevede reducerea taxei cu pana la 25%, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu a fost achitata o astfel de taxa, la schimbarea proprietarului.

Conform proiectului, daca taxa de poluare platita incepand cu 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi contribuabilii pot sa solicite restituirea diferentei de bani.

Taxa de poluare va fi platita o singura data pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.

Taxa va fi calculata pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului.

×