x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borbely face pe îngrijoratul: Nu o să semnez acordul de mediu pentru Chevron până nu o să fiu convins că exploatarea nu e dăunătoare

Borbely face pe îngrijoratul: Nu o să semnez acordul de mediu pentru Chevron până nu o să fiu convins că exploatarea nu e dăunătoare

29 Mar 2012   •   19:46
Borbely face pe îngrijoratul: Nu o să semnez acordul de mediu pentru Chevron până nu o să fiu convins că exploatarea nu e dăunătoare

Dupa ce a semnat Hotararile de Guvern prin care Chevron poate cauta gaze de sist la Vama Veche, Costinesti sI Adamclisi, Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, spune ca nu va da niciun acord de mediu pentru vreo companie petroliera care va dori sa exploateze gazele de sist decat daca va fi in totalitate convins ca nu dauneaza mediului.

"Eu n-am dat aprobare pentru niciun fel de incepere de lucrari. Ministerul Mediului nu are niciun document prin care cineva sa spuna ca vrea sa porneasca vreo lucrare pe gaze de sist", a spus ministrul sustinand ca, deocamdata, in Romania, nicio companie petroliera nu poate incepe sa foloseasca fractionarea hidraulica pentru a capta gazele de sist. In momentul in care companiile vor dori sa inceapa lucrarile efective, vor avea nevoie de un acord de mediu. “Atunci pornim studiul de impact, adunam studii si facem cercetare", a afirmat ministrul, adaugand ca, desi exista tari europene care extrag aceste gaze de sist si ca SUA isi asigura 48% din consum prin aceste gaze, el nu va da niciun acord daca nu este in totalitate convins ca tehnica nu dauneaza mediului. "Personal, am mari retineri, pentru ca se face o fractionare hidraulica, inseamna o cantitate foarte mare de apa care se pompeaza. Si are unele urmari care tin de activitatea seismica', a declarat Borbely, intr-o conferinta de presa la Oradea.

Directorul pentru Romania al companiei Chevron, Thomas Holst, anunta, la sfarsitul anului trecut, la Bucuresti, ca gigantul petrolier american va incepe in 2012 forajul in Romania, in cautarea de gaze neconventionale.

In Romania, Chevron detine un perimetru de explorare a gazelor la Barlad. Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti, avizul fiind emis dupa intalnirea premierului Ungureanu cu grupul american.

Executivul a decis totodata ca aceste trei acorduri sa intre in vigoare miercuri, 28 martie.

Anexa care contine principalele prevederi ale celor trei acorduri incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron a fost clasificata.

×
Subiecte în articol: chevron gaze de sist