x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borbely: Falezele de pe litoral vor fi reabilitate cu 136 de milioane de euro din fonduri europene

Borbely: Falezele de pe litoral vor fi reabilitate cu 136 de milioane de euro din fonduri europene

de Mediafax    |    29 Noi 2011   •   16:06
Borbely: Falezele de pe litoral vor fi reabilitate cu 136 de milioane de euro din fonduri europene

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca pentru reabilitarea falezelor litoralului Marii Negre vor fi folosite 136 de milioane de euro, din fonduri europene, in luna ianuarie urmand sa fie incheiata procedura de depunere a documentatiei pentru aceste proiecte.

El a amintit ca un studiu finantat in intregime de Guvernul Japonez a relevat ca, fara interventia autoritatilor, in 22 de ani se vor ivi mari probleme privind zona costiera din Romania.

"In 2007, in urma unui studiu, japonezii ne-au spus ca in 22 de ani faleza de pe malul Marii Negre va disparea daca nu luam masuri urgente. De aceea, cand am venit la minister, am inventariat care sunt prioritatile pe aceasta zona si am alocat din POS Mediu 136 milioane de euro pentru zona costiera. Azi suntem in faza in care deja lansam licitatii pentru cele 136 de milioane de euro, iar in ianuarie incheiem depunerea documentatiilor pentru aceste zone", a declarat Borbely.

El a spus ca o solutie de succes consta in suplimentarea cantitatii de nisip disponibila in curentul care asigura transportul de-a lungul coastei si astfel sa fie asigurat materialul necesar depunerii si reabilitarii plajelor.

"Este inadmisibila aceasta neglijenta, sa stam cu mainile incrucisate. Ce-i drept, mai avem timp pana ce trec cei 22 de ani, dar nu putem sa stam si sa asteptam sa dispara zona costiera a Marii Negre. Sper ca la inceputul anului viitor sa putem finaliza depunerea de documentatie, totusi, vorbim de circa 136 de milioane de euro, bani europeni, pentru aceasta zona a tarii", a spus ministrul Mediului.

Borbely a vorbit si despre problema alegelor, afirmand ca o cauza a aparitiei lor in fiecare an este lipsa sistemelor corespunzatoare de canalizare.

"Se discuta foarte mult de alge, dar sa nu credeti ca ele apar asa, din senin. Ceea ce nu prea se spune este ca aceasta inflorire algala excesiva se datoreaza cantitatilor foarte mari de nutrienti descarcati in mare din cauza lipsei sistemelor de canalizare si a statiilor de epurare. Aceste alege sunt mult mai numeroase decat in alti ani. Numai anul acesta s-au cheltuit extraordinar de multi bani numai pentru adunarea algelor. Circa un milion de euro pentru a le aduna in fiecare noapte, cu nu stiu cate utilaje, pentru ca turistii sa poata, cat de cat in conditii civilizate, sa mearga la plaja", a spus ministrul Mediului.

El a sustinut ca pentru reducerea poluarii Ministerul Mediului si Padurilor a promovat un numar mare de proiecte pentru imbunatatirea calitatii apelor, atat din fonduri europene, cat si de la bugetul de stat si Fondul pentru Mediu si ca va continua sa mentina acest tip de proiecte ca proiecte prioritare si pe perioada de programare bugetara 2014 - 2020.

"Avem 3,5 miliarde de euro in POS Mediu pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa in toata tara. Sunt cele cele mai mari proiecte, in afara de autostrazi. Din 60 de lucrari monitorizate de Uniunea Europeana mai mari de 20 de milioane de euro, 54 sunt aceste proiecte. Constanta si Ialomita au un proiect de 192 milioane de euro. Plus o zona pentru Eforie. Inseamna peste 200 milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa. Ceea ce inseamna si o apa mai curata in zona Marii Negre pentru ca se vor face aceste investitii", a afirmat Borbely.

×