x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borbely: Nu va exista niciun fel de subţiere a stratului de ozon deasupra României

Borbely: Nu va exista niciun fel de subţiere a stratului de ozon deasupra României

29 Mar 2011   •   11:24
Borbely: Nu va exista niciun fel de subţiere a stratului de ozon deasupra României
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National
158694-.jpgMinistrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a dat asigurări, pe baza informaţiilor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, că, în prezent, nu există niciun pericol de subţiere a stratului de ozon deasupra României.

"Am luat legătura cu Administraţia Naţională de Meteorologie şi colegii m-au liniştit că, pe baza tuturor măsurătorilor, nu există niciun pericol. România nu este în niciun fel afectată de această subţiere a stratului de ozon. Am cerut şi un Raport, iar ei mi-au confirmat faptul că nu există niciun fel de pericol. Deci, la acea dată de 30 sau 31 martie, nu va exista în România niciun fel de problemă de subţiere a stratului de ozon. Repet, nu va exista în această perioadă niciun fel de subţiere a stratului de ozon deasupra României", a declarat Borbely, potrivit Agerpres.

Întrebat care mai este situaţia norului radiocativ provenit de la centrala nucleară de la Fukushima, Japonia, ministrul a spus că 'pericolul a trecut'.

"În momemtul de faţă, pericolul privind norul radioactiv din Japonia a trecut. Norul este în aşa măsură dispersat încât nu există vreun pericol", a conchis Laszlo Borbely.

Luni, Institutul de Cercetări Polare şi Marine, care îşi bazează predicţiile pe informaţiile furnizate de Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu, a estimat că o porţiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de ştiinţă avertizează că acest fenomen va afecta atât Scandinavia, cât şi Europa de Est, inclusiv România, în zilele de 30 şi 31 martie. (V.M.)

×