x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Botez, între neglijenţă şi complicitate

Botez, între neglijenţă şi complicitate

de Doru Iordache    |    03 Feb 2010   •   00:00
Botez, între neglijenţă şi complicitate
Sursa foto: /Jurnalul Foto

Două crime executate în stil mafiot de membrii grupării Băhăian au fost clasate de medicul legist Ştefan Botez, care le-a etichetat drept sinucideri. Între timp, un membru al grupării a rupt tăcerea şi a povestit anchetatorilor cu lux de amănunte crimele executate de camarazii săi. O echipă de legişti a scos cele două trupuri din mormânt pentru a le face o nouă autopsie. Concluziile sunt stupefiante.



Jurnalul Naţional a publicat o serie de articole în care a prezentat pe larg cum Emilian Leonte şi Lucian Cernat au fost ucişi cu sânge rece, apoi au fost aruncaţi de pe Podul "Sfânta Maria" în Canalul Dunăre - Marea Neagră. Cele două cadavre au ajuns pe mâna medicului legist Ştefan Botez, care le-a catalogat drept sinucideri. La rândul lor, anchetatorii au mers pe mâna medicului legist şi au închis dosarele, iar cadavrele au fost băgate în mormânt.

S-A SINUCIS CU CIOCANUL
În cazul lui Emilian Leonte, diagnosticul dat în urma expertizei medico-legale a schimbat cursul anchetei. Moarte accidentală prin înec, a deliberat doctorul Botez. Şi s-a închis ancheta poliţiştilor. Revenim asupra acestui aspect important al anchetei cu tabloul complet al necropsiilor asupra cadavrului lui Emilian Leonte. Conform procedurii în cazul unui CIN (cadavru cu identitate necunoscută), cum era Leonte, necropsia era un element-cheie pentru anchetatori. Asupra lui Leonte s-a găsit o cartelă telefonică SIM cu ajutorul căreia a fost identificat ulterior. Diagnosticul "moarte cauzată de asfixie mecanică prin înec" demonstrează că Botez a ignorat cele trei lovituri de ciocan de la nivelul craniului, care au fost ulterior descoperite la o nouă autopsie efectuată la 12 ianuarie de o comisie formată din medicul-şef legist Marius Popa şi medicul Mihai Onciu. Ştefan Botez avea obligaţia să completeze un formular tip cu mai multe rubrici printre care şi diagnosticul. În acest Raport de autopsie, Ştefan Botez a omis să completeze date esenţiale pentru un diagnostic corect.

Malpraxis sau fals intelectual
Surse judiciare afirmă că mai bine de trei sferturi din rubricile actului medico-legal au rămas goale. În raportul înaintat anchetatorilor se consemnează modificări puţine şi nespecifice pentru înec. Curios este că pe aceste modificări îşi bazează medicul cauza morţii. Dar şi mai curios este că rubrica cu diagnosticul a fost lăsată goală.  Loviturile de la nivelul craniului au fost descrise sumar şi incomplet. Un alt element ignorat de Botez a fost aspectul plămânilor. Aceştia nu erau îmbibaţi cu apă, aşa cum se întâmplă în cazul înecului. Era principalul factor care i-ar fi atras atenţia şi care l-ar fi obligat pe doctorul Botez să facă analize histopatologice. Leziunile de la creier şi gât nu au fost descrise în rubricile speciale din raport, nefiind completate. În tot raportul n-a fost consemnată nici o modificare meningo-cerebrală, asta în condiţiile în care, conform celei de-a doua autopsii, leziunile de la acest nivel au determinat moartea. L-am căutat de două ori pe medicul Botez şi nu l-am găsit la sediul IML Constanţa. Era pe teren.

×
Subiecte în articol: observator