x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Botulismul ucide un piteştean. Alţi cinci sunt în spital!

Botulismul ucide un piteştean. Alţi cinci sunt în spital!

03 Mar 2009   •   00:00

Un piteştean diagnosticat cu botulism a murit şi alţi cinci colegi de serviciu ai acestuia, diagnosticaţi cu aceeaşi afecţiune, sunt internaţi la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, informează Agerpres.



Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase din Piteşti au confirmat marţi că cele şase persoane au fost diagnosticate cu botulism, în urma analizelor de laborator, primul caz fiind confirmat în data de 24 februarie. Primul pacient, un bărbat în vârstă de 44 de ani care suferea şi de hepatită virală şi avea sistemul imunitar afectat, a fost transferat imediat la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", unde a decedat în data de 1 martie, conform aceloraşi surse. Ulterior, analizele au confirmat prezenţa toxinei botulinice şi la ceilalţi cinci bărbaţi, care prezentau şi simptome specifice bolii. Aceştia au fost de asemenea transferaţi la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", unde se află în continuare sub supraveghere medicală.

Conform primelor concluzii ale investigaţiilor efectuate de autorităţi, cei şase bărbaţi, care efectuau împreună lucrări de construcţii în comuna argeşeană Vlădeşti, au consumat în timpul unei paze de masă, în data de 13 februarie, trei conserve de peşte cumpărate de la un magazin local. În urma verificărilor efectuate de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş, s-a stabilit că cele trei conserve suspecte proveneau de la un hypermarket din Piteşti. "Au fost puse sub sechestru asigurator 900 de conserve din lotul suspect, găsite în hypermarketul din Piteşti. Totodată, a fost localizat depozitul firmei importatoare, aflat în judeţul Ilfov, precum şi alte societăţi comerciale din ţară la care ajunseseră conserve din lotul suspect, fiind oprite de la vânzare circa 10.000 de bucăţi", a declarat directorul adjunct al DSVSA Argeş, Octavian Boboc. Potrivit reprezentanţilor DSVSA, testele de laborator efectuate cu probe ridicate aleator din conservele aflate în lotul suspect nu au confirmat deocamdată prezenţa toxinei botulinice.

Botulismul este o boală cauzată de o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum, care poate duce la paralizie, la pierderea senzaţiilor sau a funcţiei muşchilor şi chiar la deces, dacă nu este depistată şi tratată la timp.

×
Subiecte în articol: romania