Poliţiştii au ridicat aproximativ 4 tone de sturioni, 340 de kg. de calcan şi alte specii de peşte şi 130 de kg. de icre, în urma unei acţiuni declanşate vineri dimineaţă sub coordonarea Poliţiei Române şi a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cadrul unui dosar deschis în 2012 în care sunt cercetate fapte de braconaj piscicol cu specii protejate şi evaziune fiscală, informează un comunicat de presă al IGPR.
De asemenea, echipele de control au depistat şi ridicat ustensile şi plase monofilament folosite la activitatea de braconaj piscicol, până în prezent, numai în zona Ialomiţa, fiind încărcate 3 camioane, un camion la Brăila, iar o navă a fost încărcată la Sulina, la finalizarea activităţilor urmând a fi făcut un inventar exact.
Peste 400 de poliţişti au fost angrenaţi în efectuarea a 48 de percheziţii, pe raza a 6 judeţe, respectiv Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi şi Constanţa, precum şi a municipiului Bucureşti. Percheziţiile se desfăşoară la sedii şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul depozitării şi comercializării peştelui şi a produselor din peşte, spaţii de depozitare, crescătorii, localuri publice, dar şi locuinţe ale unor persoane fizice, în vederea destructurării unor reţele locale specializate în braconaj piscicol (cu specii protejate).
De asemenea, poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor, împreună cu inspectori fiscali ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală efectuează mai multe controale la operatori economici, din Bucureşti, specializaţi în comercializarea produselor piscicole, în vederea stabilirii legalităţii provenienţei mărfii.
Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul I.G.Av. - M.A.I., care a pus la dispoziţie 3 elicoptere ce au transportat poliţişti pe raza localităţilor Sfântu Gheorghe şi Sulina, judeţul Tulcea, pentru desfăşurarea de activităţi specifice, precum şi cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române care a pus la dispoziţie ambarcaţiuni.
În prezent, un colectiv de procurori şi poliţişti efectuează audieri în cauză.
Investigaţiile au început la finalul anului 2012, dosarul fiind instrumentat de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Fraudelor din I.G.P.R. şi procurori de la PICCJ, cu sprijinul SRI.
Potrivit comunicatului, România este printre puţinele ţări din lume care încă mai are în apele sale teritoriale sturioni sălbatici, acţiunea de vineri vizând atât depistarea celor care braconează astfel de specii, a celor care ar trebui să desfăşoare activităţi de crescătorie conform normelor, cât şi descurajarea celor care comercializează aceste specii protejate. Poliţiştii angrenaţi în activităţi fac parte din Inspectoratul General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigare a Fraudelor, Direcţia de Investigaţii Criminale, SIAS, dar şi de la inspectoratele de poliţie din judeţele vizate, precum şi de la Poliţia Capitalei.
Acţiunea poliţiştilor urmăreşte să dea un semnal de alarmă cu privire la protejarea unor specii rare, de importanţă atât din punct de vedere naţional, cât şi mondial.