x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Braconajul, denunţat şi de pescari

Braconajul, denunţat şi de pescari

de Alexandru Nastase    |    21 Iun 2007   •   00:00
Braconajul, denunţat şi de pescari

Pescarii profesionişti din complexul Razim-Sinoie protestează impotriva "braconajului excesiv şi a haosului" din zona unde işi desfăşoară activitatea. Pescarii i-au trimis o scrisoare ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, prin care ii cer să ia măsuri urgente pentru salvarea situaţiei.


Pescarii fac parte din Asociaţia Grupul de Producători Piscicoli Razim, afiliată la Federaţia Organizatorilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, cea mai mare de acest gen din Tulcea, cu 180 de membri asociaţi. Oamenii se declară nemulţumiţi de faptul că nu işi mai pot desfăşura activitatea din cauza braconierilor, care exploatează la maximum resursa piscicolă din complexul Razim-Sinoie.


SETCI MONOFILAMENT INTERZISE. "Complexul lagunar Razim-Sinoie, locul unde ne desfăşurăm activitatea, a devenit «sălaşul» braconierilor. Nu se mai ţine seama de perioadele de prohibiţie, se braconează de dimineaţă pănă noaptea tărziu, din ianuarie pănă in decembrie. Tot complexul este impănzit cu setci monofilament (interzise, de altfel, de lege), care scot zeci de tone de peşte zilnic pe piaţa neagră", se arată in scrisoarea pescarilor. Semnatarii susţin că presiunea pe resursă este imensă: "Datorită braconajului, peştele din complex se află intr-o continuă scădere, iar despre populări nici nu incape discuţie: «Cine mai populează? Cine păzeşte peştele?» Sunt intrebări pe care ni le punem zilnic şi la care nici o instituţie a statului, competentă in cauză, nu oferă răspunsuri". Inainte de rezilierea concesiunilor, in complexul lagunar erau 120 de paznici care beneficiau de toate dotările, inclusiv şalupe rapide, motiv pentru care braconajul fusese redus cu 85% faţă de perioada de dinainte de concesiuni, se mai arată in document.


INSTITUŢII CARE NU FAC NIMIC. "Acum, paza resurselor piscicole se face de o serie de instituţii ale statului: Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Poliţia Deltei, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră, Garda de Mediu etc., dar cu tot respectul pentru aceste instituţii, eficienţa lor se lasă aşteptată", se plăng pescarii. Oamenii nu sunt de acord cu interzicerea totală a pescuitului industrial, anunţată de prim-ministrul Tăriceanu, considerănd că prohibiţia totală nu va fi respectată şi braconajul va fi in continuare in floare, aşa cum se intămplă in momentul de faţă cu prohibiţia sturionilor. In Delta Dunării sunt in momentul de faţă peste 17.000 de permise de pescuit industrial. Informaţia a fost furnizată de filiala locală a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, instituţie care administrează de doi ani resursa piscicolă din Rezervaţia Biosferei.


Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării" din Tulcea (instituţie abilitată să acorde anual cotele de pescuit pentru fiecare specie de peşte in parte), capturile din Rezervaţia Biosferei au scăzut de la aproximativ 17.000 de tone de peşte pe an la mai puţin de 2.800 de tone de peşte in ultimii ani. Cotele de captură nu au mai fost respectate după rezilierea unilaterală a contractelor de concesiune.


Premierul Tăriceanu, contrazis de procurorii din Tulcea

Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat săptămăna trecută că in Delta Dunării s-au intocmit peste 500 de dosare de braconaj şi că nici unul dintre acestea nu a fost soluţionat in instanţă. "Eu constat că eficienţa este zero. Dacă nici un dosar din cele 500 şi ceva de dosare care au fost intocmite pentru braconaj nu a fost rezolvat, ce pot să spun?", afirmă Tăriceanu. Procurorii tulceni il contrazic insă pe premier, arătănd că nu au fost intocmite mai mult de 140 de dosare, dintre care 129 au fost deja soluţionate, iar alte zece sunt in momentul de faţă in instanţă.
Patru dintre cei inculpaţi au fost condamnaţi cu amendă penală. Un singur inculpat a fost trimis in judecată, pentru că a deţinut şi transportat in vederea vinderii, fără documente legale, cantitatea de 825 de kilograme de peşte şi a fost achitat de instanţa de judecată. "Dispariţia" celor "500 şi ceva" de dosare nesoluţionate, enumerate de premier, rămăne, deocamdată, in coadă de peşte.

×
Subiecte în articol: verde! peste delta dunării