x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Braşov: Rechizite pentru copiii bolnavi de cancer şi de leucemie

Braşov: Rechizite pentru copiii bolnavi de cancer şi de leucemie

14 Sep 2013   •   19:50
Braşov: Rechizite pentru copiii bolnavi de cancer şi de leucemie

Asociaţia Bolnavilor de Cancer din România a oferit sâmbătă, la Braşov, rechizite şcolare şi ghiozdane pentru un număr de 76 de copii bolnavi de cancer şi de leucemie, informează agerpres.ro.

''Evitarea abandonului şcolar este principalul lucru care ne interesează pe noi. Aceşti copii doresc să continue şcoala, dar mulţi dintre ei nu au posibilităţi şi atunci venim în sprijinul lor cu ce putem. Pe lângă rechizite dorim ca pentru cei din clasele XI- XII să cumpărăm şi manuale, dar numai după începerea anului şcolar, să vedem exact de ce au nevoie. Cheltuielile cu tratamentul copiilor sunt foarte mari având în vedere că lista medicamentelor nu s-a reactualizat de cinci ani. În legislaţia românească nu există niciun fel de prevederi care să susţină aceste familii şi nici posibilitatea de a compensa, într-un fel, faptul că unul dintre părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se în acest fel considerabil venitul familiei. Majoritatea părinţilor sunt şomeri, iar la început de an şcolar toate aceste familii trebuie să facă un efort financiar considerabil pentru a procura copiilor cele necesare începerii noului an şcolar'', a declarat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România.

El a adăugat că mulţi copii au şanse mari de vindecare, dar din cauza costului ridicat al medicamentelor părinţii nu-şi pot permite tratamentul necesar. ''Avem promisiuni că lista acestora (n.r. a medicamentelor) va fi reactualizată, dar abia de anul viitor. În România există, în prezent, 5.000 de copii cu cancere şi leucemii", a mai spus Irimia.

Asociaţia Bolnavilor de Cancer din România ( ABC), are pe raza judeţului Braşov în evidenţă şi consiliază 36 de familii cu copii cu diverse forme de cancer şi leucemie, 23 de familii din judeţul Covasna şi 17 familii din judeţul Harghita.

76 dintre copii vor frecventa în anul şcolar 2013-2014 diverse forme de învăţământ. Din cauza faptului că în nici unul dintre spitalele/secţiile de oncologie/hematologie din cele trei judeţe nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, este nevoie de deplasarea periodică la unul din centrele din ţară.

Copiii, cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt înscrişi şi frecventează una dintre din formele de învăţământ, curs de zi. Majoritatea mamelor acestor copii au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi supraveghea în unităţile spitaliceşti unde pot beneficia de tratament, cât şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenţi.

×
Subiecte în articol: cancer leucemie rechizite