x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bruxelles - Negocierile cu UE s-au incheiat

Bruxelles - Negocierile cu UE s-au incheiat

09 Dec 2004   •   00:00

Romania a incheiat aseara negocierile de aderare cu Uniunea Europeana. Este vorba despre finalizarea din punct de vedere tehnic a tratativelor, urmand ca si statele membre ale Uniunii sa isi dea acordul la inceputul saptamanii urmatoare.


ANA ILIE - Bruxelles

La cele doua capitole care ramasesera de discutat, "Concurenta" si "Justitie si Afaceri Interne", Romania si-a asumat 11 obligatii suplimentare care trebuie indeplinite si care vor fi monitorizate foarte strict de Comisia Europeana. La capitolul "Justitie si Afaceri Interne", obligatiile tin de combaterea coruptiei, reforma administratiei, reforma justitiei, continuarea reformei Politiei, aplicarea planului Schengen, lupta impotriva criminalitatii organizate. La capitolul "Concurenta" principala problema se refera la Consiliul Concurentei. Acesta institutie trebuie sa inceapa din proprie initiativa investigatii si sa fie mai independenta. In siderurgie, un alt sector sensibil pentru negociatori, firmele care primesc ajutor de la stat trebuie sa isi reduca, pana la sfarsitul lui 2008, capacitatea de productie cu 9,2 milioane de tone la produse finite.

CLAUZA. La acest capitol s-a adaugat o clauza de salvgardare, valabila pana in toamna lui 2005, referitoare la capacitatea Consiliului Concurentei. Institutia va fi monitorizata foarte strict, dupa care se va intocmi un raport si, daca nu sunt observate progrese, se aplica aceasta clauza ce prevede amanarea integrarii in UE cu un an. Clauza se poate aplica la propunerea Comisiei Europene si prin votul Consiliului European cu o majoritate calificata, nu in unanimitate ca pana acum.

×
Subiecte în articol: observator