x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu aruncă bomba: Bucureştenii ar putea să nu mai plătească pentru încălzire

Oprescu aruncă bomba: Bucureştenii ar putea să nu mai plătească pentru încălzire

27 Mar 2013   •   19:16
Oprescu aruncă bomba: Bucureştenii ar putea să nu mai plătească pentru încălzire
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că potrivit unei analize, în cazul în care vor fi urmaţi toţi paşii fuziunii dintre Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), iar o parte din profit ar reveni Primăriei, locuitorii Capitalei nu vor mai plăti pentru încălzire, informează agerpres.ro.

"Dacă în doi ani de zile, reuşesc - şi sper să reuşesc - să parcurg toţi paşii, în caz de delegare de serviciu, toată lumea este de acord - mă refer la economişti, la finanţişti - că profitul celor care preiau această delegare este undeva de 11% anual. Dacă din profitul acesta - mă refer la producerea de energie electrică 80% şi 20% termic - dacă 1% din acest profit anual, este de acord - şi cred eu că o să fie de acord- să îl dea Primăriei generale, îndrăznesc să spun că nimeni nu va mai plăti încălzire", a spus Sorin Oprescu, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

El a mai precizat că în urma consultărilor cu Banca Mondială şi FMI s-a căzut de acord asupra variantei delegării de serviciu, după modelul Apa Nova. Pe de altă parte, Oprescu a adăugat că de câteva zile a început să fie analizată şi varianta unui parteneriat public privat.

"Unirea aceasta între două societăţi comerciale încearcă şi reuşeşte pe de o parte să taie toate penalizările aberante şi datoriile care vin din ultimii douăzeci de ani. Aceste datorii se vor stinge prin fuziune", a mai afirmat primarul.

El a precizat că, potrivit calculelor făcute de specialişti, ar fi nevoie de 1,8 miliarde de euro pentru refacerea reţelelor de distribuţie. În acest sens, Oprescu a explicat că reţeaua funcţionează din 1966, fiind la vremea respectivă adaptată marilor industrii din jurul oraşului şi că transportul apei calde făcea mari ocoluri. El a mai apreciat că în urma uzurii randamentul CET-urilor este de sub 40%.

"În condiţiile astea, crescând preţul la gigacalorie (...) nu făceam altceva decât să ajungem la preţuri enorme. (...) Primăria a făcut şi face un efort constant de a menţine preţul la gigacalorie. Astăzi, 170 de lei plătesc cetăţenii pe gigacalorie, iar restul până la 350 e suportat de Primăria Municipiului Bucureşti", a spus Oprescu.

Specialiştii estimează că fuziunea ar putea dura peste un an, dar primarul a promis că termenul va fi înjumătăţit, deoarece e important ca efectele să se vadă în iarna care urmează.

"Anvizajăm faptul că, în această structură, 80% se va produce energie electrică, care va fi vândută pe piaţa liberă. Avem obligaţiile de a avea oricând la dispoziţie o putere de producţie de 500 de megawaţi, conform dispecerului naţional şi de a introduce în sistem dacă e nevoie. Iar cei 20% (...) fie într-un parteneriat public privat, fie într-o delegare de serviciu, să putem avea banii ăştia în câţiva ani de zile pentru a putea să refacem puterea de producere a energiei electrice şi termice" a spus el.

La rândul său, premierul Victor Ponta a spus că bucureştenii nu vor mai trebui să plătească pentru modul dezastruos în care a fost administrat RADET în ultimii ani de către foştii primari ai Capitalei.

"Plătim mult prea mult noi cei de acum pentru greşelile, abuzurile, fraudele rămase nesancţionate în ultimii ani. (...) Nu mai plătesc (bucureştenii, n.r.) pentru ce s-a stricat şi s-a furat în anii trecuţi de toţi marii primari ai Bucureştiului. În acelaşi timp este o şansă pentru un plan de investiţii care să transforme radical acest sistem" a declarat primul ministru.

El a mai afirmat că de multe ori de-a lungul anilor, fie primarul Capitalei, fie consiliul general, fie Guvernul aveau culori politice diferite, ceea ce îngreuna luarea deciziilor.

"E o şansă extraordinară pentru Bucureşti, având un Guvern care susţine un primar general, care e susţinut de o majoritate clară în consiliul general că mişcăm lucrurile care nu au putut fi mişcate de foarte mult timp", a declarat primul ministru.  

×