Implicarea capitalelor europene în implementarea obiectivelor de dezvoltare cuprinse în strategia Europa 2020 a fost discutată, luni, la Bruxelles, de edilii marilor oraşe de pe continent şi oficiali ai Uniunii Europene, la o nouă ediţie a dialogului dintre Comisia Europeană şi primarii capitalelor ţărilor membre.
Primarul general Sorin Oprescu a subliniat luni, la Bruxelles, importanţa creşterii calităţii vieţii cetăţenilor, un prim instrument în atingerea acestui deziderat reprezentându-l definitivarea Agendei Urbane a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).
'Agenda Urbană Europeană ar fi trebuit fundamentată şi adoptată ca document programatic al dezvoltării Uniunii Europene ieri, dar nu-i târziu nici acum. Totuşi, să nu uităm că Agenda trebuie să fie mai degrabă o misiune, şi nu doar o viziune', a declarat Oprescu.
Oprescu a susţinut că, în definirea cadrului de referinţă al agendei, va trebui urmărită obţinerea unui grad optim de flexibilitate, astfel încât să fie prevenită fragmentarea politicilor de dezvoltare, dar să fie şi armonizate elementele locale bazate pe identificarea propriilor nevoi ale unui teritoriu limitat cu obiectivele strategice de dezvoltare a unei ţări sau a întregii Europe.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat importanţa Agendei Urbane a UE şi necesitatea dezvoltării acesteia în strânsă cooperare cu primarii capitalelor europene.
Primarul Vienei, Michael Haupl, a evidenţiat importanţa acestui dialog, Agenda Urbană fiind rezultatul dezbaterilor avute în trecut.
'Fără un plan de aplicare, fără un plan de acţiune, Agenda riscă să devină un alt document într-un sertar. Insistăm asupra importanţei menţinerii acestui dialog şi după alegerile europarlamentare din acest an, oraşele şi capitalele fiind până de curând mai degrabă ignorate în procesul decizional la nivelul Uniunii Europene, revenirea la situaţia anterioară nefiind de dorit', a menţionat Haupl.
Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, şi-a exprimat încrederea că prin contribuţia nemijlocită a celor prezenţi la reuniune lucrurile nu vor rămâne la stadiul de simple vorbe.
'Agenda Urbană reprezintă un pilon important pentru viitor, pentru Strategia Europa 2020. Chiar dacă la acest moment singurul lucru concret pe care l-am obţinut îl reprezintă alocarea de către guvernele naţionale a 5% din fondul de dezvoltare, eu cred că, prin recunoaşterea importanţei oraşelor capitală, Uniunea Europeană va trebui să transpună această realitate în toate politicile unionale' a declarat Johannes Hahn.
Participanţii la întrevedere şi-au reiterat dorinţa de a regăsi acest cadru de dialog formalizat şi menţinut şi pe viitor, o nouă reuniune de lucru urmând să aibă loc la Roma la invitaţia adresată de primarul capitalei italiene, Ignazio Marino, care a salutat şi pe această cale iniţiativa UE de a deschide calea dialogului direct, acordând astfel acestor oraşe statutul de parteneri.
Desfăşurată sub titlul 'Cities - Oraşele de mâine: Investind în Europa' întâlnirea vine să confirme sprijinul şi implicarea pe care îşi propun să o acorde capitalele în implementarea obiectivelor de dezvoltare cuprinse în strategia Europa 2020, aceasta urmând a fi supusă unui proces de revizuire şi completare în perioada imediat următoare, inclusiv pe baza concluziilor ce vor rezulta din definitivarea Agendei Urbane a UE.