x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucureştiul pierde finanţare de peste 132 milioane lei pentru proiecte cu fonduri europene

Bucureştiul pierde finanţare de peste 132 milioane lei pentru proiecte cu fonduri europene

18 Dec 2015   •   20:02
 Bucureştiul pierde finanţare de peste 132 milioane lei pentru proiecte cu fonduri europene

Bucureştiul pierde finanţare din fonduri europene şi de la bugetul de stat în valoare totală de peste 124 de milioane de lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31 decembrie, termen stabilit prin acordul de finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial 2007-2013 (POR), se arată într-un comunicat transmis, vineri, de biroul de presă al Primăriei Capitalei.

Alte aproximativ opt milioane de lei, care puteau fi utilizaţi din fonduri europene, vor fi plătiţi din bugetul Primăriei Capitalei pentru continuarea altor trei proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de implementare până la data de 30 iunie 2016.

"Situaţia proiectelor cu finanţare europeană arată clar modul în care a fost administrat oraşul până acum: dezastruos, în total dispreţ faţă de banul public, faţă de bucureşteni. Nu este o situaţie cu care să ne mândrim. Este o realitate de la care pornim pentru a încerca să îndreptăm erorile trecutului. Avem obligaţia şi responsabilitatea unui act administrativ eficient, în interesul bucureştenilor, iar eforturile Primăriei Capitalei se vor îndrepta către acest obiectiv. Am ţinut să fac publică situaţia proiectelor cu finanţare europeană pentru că bucureştenii trebuie să ştie faptul că s-au pierdut aceşti bani, iar noi va trebui să suportăm din taxe şi impozite locale acest lucru. Vom avea o gaură în buget, iar vina aceasta este în întregime a fostei administraţii. Va trebui să ducem proiectele la bun sfârşit, iar acest lucru îl vom face din surse proprii. Administrarea dezastruoasă a primăriei ne va costa pe fiecare dintre noi", a declarat, vineri, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

Finanţarea de peste 124 de milioane de lei care nu mai poate fi decontată din fonduri europene şi de la bugetul de stat reprezenta cofinanţarea proiectelor pentru realizarea pasajului rutier de la Piaţa Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei şi Floreasca, precum şi pentru lucrările de construire a ambulatoriului la Spitalul "Foişor", se arată în comunicatul transmis de Primărie.

Se menţionează că alte trei proiecte - consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" şi proiectul de reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului integrat al Spitalului clinic de copii "Victor Gomoiu" -, ale căror lucrări sunt aproape finalizate, pierd finanţare în valoare totală de aproximativ opt milioane de lei.

Primăria Capitalei a obţinut finanţare europeană pentru realizarea a opt obiective de interes public, prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. Acestea sunt: Consolidare, restaurare şi conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul "Nicolae Minovici" şi Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu"), reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriilor de la Spitalele "Victor Gomoiu" şi ''Foişor'', amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei şi Floreasca, precum şi modernizarea infrastructurii rutiere Piaţa Sudului.

Valoarea totală a acestor proiecte a fost estimată la 313.490.033 lei din care 191.066.216 lei reprezenta finanţare nerambursabilă din fonduri europene şi contribuţie de la bugetul de stat al României, prin POR 2007-2013. Termenul de finalizare a celor opt proiecte este de 31 decembrie.

Primarul general interimar Răzvan Sava a solicitat responsabililor din Primăria Capitalei o analiză a stadiului acestor proiecte. Potrivit raportului prezentat, doar două proiecte din cele opt, şi anume Casa Cesianu (proiect în valoare de 8.585.807 lei) şi Muzeul ''Nicolae Minovici'' (proiect în valoare totală de 14.995.314 lei), sunt finalizate la termen.

Lucrările la ambulatoriul de la Spitalul "Victor Gomoiu" - proiect în valoare de 10.521.149 lei - sunt finalizate în proporţie de 100%, însă nu au fost decontate, conform proiectului de finanţare, informarea şi publicitatea proiectului, auditul de proiect şi managementul proiectului. Pentru realizarea obiectivelor amintite sunt estimate costuri în valoare de aproximativ 60.000 lei, care nu vor putea fi decontate din fonduri europene, se arată în comunicat.

La Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" - proiect în valoare de 11.105.896 lei - lucrările au fost finalizate în proporţie de 80%, urmând să fie achitată o diferenţă de 4.442.358,59 lei de la bugetul local al Primăriei Capitalei.

Consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf - proiect în valoare de 30.461.626 lei - se află de asemenea în stadiu avansat al lucrărilor, fiind finalizat în proporţie de 86%. Pentru acest proiect au fost deja utilizaţi 17.733.716 lei, până în luna august 2015, alte lucrări în valoare de 3.770.508 lei urmând să fie decontate până la sfârşitul acestui an.

Pentru acest obiectiv, contribuţia din fonduri europene şi bugetul de stat a fost estimată la 22.522.381 lei. Din această sumă, s-au utilizat 19.369.248 lei, diferenţa, în valoare de 3.153.133 lei, urmând să fie suportată din bugetul local al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Primarul general va solicita Consiliului General al Municipiului Bucureşti prelungirea acestor proiecte până la data de 30 iunie 2016 şi acordul legislativului oraşului pentru finanţarea, de la bugetul local, a sumelor necesare finalizării proiectelor.

Dacă CGMB nu va fi de acord cu prelungirea şi finanţarea de la bugetul local a acestor proiecte, Bucureştiul va trebui să restituie şi banii europeni utilizaţi deja pentru cele trei obiective, se arată în comunicatul PMB.

"Cele mai grave probleme sunt înregistrate la proiectele Piaţa Sudului, circuitul turistic Floreasca - Tei şi ambulatoriul de la Spitalul 'Foişor', potrivit raportului prezentat primarului general de către responsabilii municipali cu implementarea proiectelor cu finanţare europeană", menţionează PMB.

La Piaţa Sudului, obiectiv a cărui valoare a fost estimată la 127.140.761 lei, s-au cheltuit până în prezent 18.401.041 lei (inclusiv TVA). Începând cu 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrărilor pentru acest proiect nu mai poate fi plătit din fonduri europene, potrivit legii. Bucureştiul pierde astfel o finanţare europeană de 83.894.535 lei, sumă ce va fi acoperită din bugetul Primăriei Capitalei, pentru continuarea lucrărilor, informează sursa citată.

O situaţie la fel de gravă se înregistrează şi în cazul proiectului circuit turistic pe lacurile Floreasca - Tei, unde se pierde o finanţare europeană în valoare totală de 23.519.736 lei. Valoarea estimată a proiectului este de 88.355.487 lei.

La Spitalul ''Foişor'', unde trebuia amenajat un ambulatoriu integrat, finanţarea europeană în valoare de 16.769.381 lei se pierde integral. Valoarea estimată a acestui proiect a fost de 22.323.988 lei.

Valoarea totală a fondurilor europene şi de la bugetul de stat care nu mai pot fi utilizate pentru cele trei proiecte de mai sus este de 124.183.654 lei.

"Potrivit raportului făcut de responsabilii municipali care au gestionat proiectele cu finanţare europeană, cauzele care au dus la această situaţie gravă ar fi eroarea de proiectare. La Piaţa Sudului, precum şi în cazul circuitului turistic Floreasca - Tei, proiectantul nu a ţinut cont de planul de reţele subterane. În cazul ambulatoriului de la Spitalul "Foişor", s-au înregistrat neconcordanţe şi erori în proiectul tehnic, situaţie care a dus la revizuirea proiectului de două ori, în 2014, respectiv 2015", mai precizează PMB.

×