x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucureştiul se luptă cu temperaturile ridicate: Zeci de corturi anticaniculă în parcuri, pieţe şi intersecţii

Bucureştiul se luptă cu temperaturile ridicate: Zeci de corturi anticaniculă în parcuri, pieţe şi intersecţii

14 Iul 2011   •   06:41
Bucureştiul se luptă cu temperaturile ridicate: Zeci de corturi anticaniculă în parcuri, pieţe şi intersecţii

Autoritatile bucurestene au luat masuri dupa ce meteorologii au anuntat patru zile cu temperaturi caniculare. Astfel, zeci de corturi anticanicula si puncte de prim ajutor in parcuri, piete si intersectii din Capitala, servicii de permanenta si stropirea strazilor.

Prefectura Capitalei a anuntat masurile care vor fi luate in Capitala din cauza temperaturilor de peste 35 grade Celsius care s-au anuntat de joi pana duminica. Indicele de confort termic va depasi pragul critic de 80.

Citeste si Cod galben de canicula in toata tara! Atentionarea, valabila intre 14-17 iulie

Autoritatile bucurestene au amenajat corturi de prim ajutor, dotate cu aer conditionat, apa potabila rece si personal, puncte fixe in institutii publice, precum si sub forma unor constructii tip chiosc. Acestea vor fi fi semnalizate cu inscriptia "Punct de prim ajutor canicula", informeaza Mediafax.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, s-a intalnit cu reprezentantii Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, SMURD, Autoritatii Spitalelor si Serviciilor Medicale, precum si cu cei ai primariilor de sector si ai municipalitatii, in urma avertizarii meteo cod galben de canicula.

Mihai Cristian Atanasoaei a solicitat ca fantanile din Bucuresti sa functioneze permanent, iar strazile sa fie stropite in cursul noptii, pana cel tarziu la ora 5.00 dimineata, in caz contrar existand riscul de crestere a indicelui de confort termic.

Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov lucreza cu toate masinile din dotare, in patru schimburi, pe timpul zilei fiind folosite preponderent ambulantele dotate cu aer conditionat.

"In acest moment avem cea mai extinsa avertizare de cod galben de pana acum. Autoritatile sunt pregatite sa ofere sprijin populatiei, dar si cetatenii sunt rugati sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, deplasarile in intervalul 11.00- 17.00. Fiecare primarie a pus la dispozitie un numar de telefon pentru urgente, iar serviciul de ambulanta functioneaza la capacitate maxima" a spus prefectul Capitalei.

Administratia Spitalelor a amenajat in zonele cu trafic pietonal intens din Capitala 13 corturi anticanicula, la Universitate - Facultatea de Arhitectura, in Parcul Cismigiu - in fata Prefecturii, in Piata Charles de Gaulle - din Parcul Herastrau, la Gara de Nord, in Piata 11 Iunie, la Piata Romana - in dreptul statiei de metrou, la Crangasi, la Piata Roma, in Parcul Carol, la Gara de Est, la Metrou Dristor, la Piata Victoriei si la Metrou Titan.

De asemenea, Primaria Capitalei a instalat un punct de prim ajutor in Pasajul de la Universitate si un altul la Grozavesti.

In Sectorul 1 sunt doua corturi anticanicula, in Piata Presei Libere si in Piata 1 Mai, care vor fi functionale intre orele 11.00 si 16.30. De asemenea, au fost amenajate noua puncte de prim ajutor, la cabinetele medicale de la Complexul Social de Servicii "Sf. Ecaterina" (Bd. Averescu nr. 17), Centrul de Ingrijire si Asistenta "Sf. Elena" (str. Barbu Delavrancea nr. 18), Complexul Social de Servicii Straulesti (Sos. Bucuresti-Tirgoviste nr.10), Complexul Social de Servicii Odai (Sos. Odai nr. 3-5), Centrul de Primire Pinocchio (Bd. Luptatorilor nr. 40), Complexul Social de Servicii ",Sf. Maria" (str. Minervei nr. 31A), Clubul Seniorilor (str. Ion Slatineanu nr. 16), Complexul Social de Servicii Jiului (str. Pajurei nr. 2C) si Centrul Multifunctional "Phoenix" (str. Pajura nr.15A, Corp A).

In Sectorul 2 sunt amenajate 12 locuri pentru asistenta medicala de prim ajutor, la Primaria Sectorului 2 (str. Chiristigiilor nr. 11-13), Serviciul Asistenta Sociala Masina de Paine (str. Masina de Paine nr. 65), Serviciul Asistenta Sociala Baicului (str. Heliade intre Vii nr.36), Serviciul Asistenta Sociala Glinka (str. M.I.Glinka nr. 7), C.I.C. Pantelimon (Sos. Pantelimon nr. 255, bl. 43), C.I.C. Iancului (Sos. Iancului nr. 59, bl. 101A), Clubul Inteleptilor (Bd. Basarabia nr. 96), Parcul Plumbuita, Centrul pentru Activitati Recreative si Inovare Ocupationala (str. J.L.Calderon nr. 39), sediul DGASPC (str. Olari nr 39) si Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap (Calea Mosilor nr. 229).

Cele sase ambulante sociale ale Primariei Sectorului 2 vor avea un program special si vor merge pe cele mai circulate artere.

In Sectorul 3, in patru Centre de Informare pentru Cetateni (str. Baba Novac, Bd. Theodor Pallady, str. Istriei si Bd. Liviu Rebreanu) si in 12 piete va fi distribuita, intre orele 10.00 si 18.00, apa potabila persoanelor afectate de temperaturile ridicate. Punctele de distribuire a apei potabile sunt in Piata agroalimentara Titan I (Bd. Nicolae Grigorescu nr. 51A), Piata agroalimentara Titan II (aleea Barajul Dunarii nr. 3), Piata agroalimentara Traian (Calea Calarasilor nr. 120-122), Piata agroalimentara Bobocica (str. Nicolae Pascu nr. 2), Piata Matei Ambrozie, Piata 1 Decembrie 1918, Piata Albina si Piata Trapezului.

In Sectorul 4, sunt sase corturi anticanicula in care se distribuire apa potabila, in Piata Unirii, Piata Progresu, Piata Big Berceni, Parcul Tineretului si Metrou Brancoveanu sau Metrou Aparatorii Patriei.

De asemenea, au fost activate noua puncte de prim ajutor, la sediile Primariei Sector 4 din Bd. George Cosbuc nr. 6-16 -Directia Relatii cu Comunitatea Locala, str. Gramond nr. 26 - Serviciul de Stare Civila, str. Straduintei nr. 1 - Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor, str. Straduintei nr. 1 - Serviciul Parcari, la sediile Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale din Sos. Oltenitei nr. 37-39 si Calea Serban Voda nr. 43 si la sediile administrative ale Directiei de Administrare a Pietelor din Sos. Giurgiului, Piata Sudului si Piata Aparatorii Patriei.

Strazile din Sectorul 4 vor fi stropite de doua ori pe zi, dimineata si seara, iar in perioadele caniculare, o data dimineata si de trei ori pe noapte.

In Sectorul 5 sunt zece puncte de prim ajutor, pe Calea Rahovei - Teius (langa statia RATB), in Parcul Izvor, la intersectiile Toporas cu Sos. Giurgiului, Trafic Greu cu Soseaua Alexandriei si Calea 13 Septembrie cu str. Drumul Sarii, la Pieptanari - intrarea in parc, langa statia de metrou Unirea, la Humulesti - Salaj, la Piata Ferentari si la Parcul Sebastian.

In Sectorul 6 sunt cinci puncte pentru acordarea primului ajutor, la Centrul de plasament "Sf. Andrei" (Aleea Istru nr. 4), Centrul "Arlechino" - langa policlinica Cotroceni, Caminul "Sf. Nectarie" (Bd. Uverturii nr. 81), la Primaria Sectorului 6 si in Drumul Taberei nr . 40).

De asemenea, au fost amenajate 23 de puncte de distribuire a apei potabile, dintre care 14 in parohii, trei in centre de plasament si sase piete.

Aceste puncte sunt in Parohia Adormirea Maicii Domnului (langa strandul Giulesti), Parohia Buna Vestire (str. Flamanda, Giulesti), Parohia Giulesti Sarbi, Parohia Militari III (str. Valea Lunga nr. 3, Militari), Parohia Sfantul Ilie Grant (Circa 20 Politie Crangasi), Parohia Caramidarii de Sus (pod Grozavesti), Parohia Cotroceni (Razoare), Parohia Belvedere (in spatele garajului ADP, Fabrica de Tigarete Giulesti), Parohia Sfantul Andrei (Valea Ialomitei, str. Parva, Drumul Taberei), Parohia Parcul Ghencea II (in spatele parcului Moghioros), Parohia Militari I (str. Orsova, Militari), Biserica Crestina Baptista (Piata Giulesti, str. Ludus), Centrul Pastoral Sfantul Francisc de Assisi (str. Virtutii, Barajul Lacul Morii), Parohia Catolica Adormirea Maicii Domnului (Moghioros), Centrul 1 Serviciul Public pentru Finante Publice Locale (Drumul Taberei nr. 18), Centrul 2 Serviciul Public pentru Finante Publice Locale (str. Virtutii nr.1-3), Centrul 3 Serviciul Public pentru Finante Publice Locale (Calea Giulesti nr. 125), Piata Drumul Taberei II, Piata Chilia Veche, Piata Gorjului, Piata Veteranilor, Piata Crangasi si Piata Valea Ialomitei.

De asemenea, in toate sectoarele sunt asigurate servicii de permanenta, iar oamenii care au probleme din cauza caniculei pot suna la 021.9540 - in Sectorul 1, 0800800772 - in Sectorul 2, 021.9854 - in Sectorul 3, 0800800440 - in Sectorul 4, 0800800424 - in Sectorul 5, 021.9856 si 021.529.83.01 - in Sectorul 6.

Specialistii recomanda ca in zilele cu temperaturi caniculare oamenii sa bea trei litri de lichide pe zi, sa consume cat mai multe fructe si legume, sa nu bea alcool, sa evite circulatia intre orele 11.00 si 17.00, sa poarte imbracaminte de culoare deschisa si sa aiba capul acoperit.

Avertizarea cod galben de canicula intra in vigoare joi si este valabila pana duminica. Potrivit meteorologilor, vremea va fi caniculara in toate zonele tarii, iar indicele de confort termic (ITU) se va situa peste pragul critic de 80. Temperatura va depasi 35 de grade, iar in Campia de Vest si in Lunca Dunarii se vor atinge izolat valori de 37-39 de grade.

×