Cadrele didactice ale Şcolii pentru Deficienţi de Vedere nr. 3 din Bucureşti încă fac eforturi pentru a-şi aduce elevii la ore. Şase copii din judeţul Dolj ar putea pierde anul şcolar din cauza neînţelegerilor legate de buget.
Şcoala a-nceput la jumătatea lunii septembrie, dar şase elevi din judeţul Dolj nu au ajuns până acum la ore. Copiii stau acasă în continuare, pentru că legile şi deciziile locale le sunt potrivnice. "Am făcut ceva eforturi să aducem copiii la şcoală şi anul acesta. Telefoane, demersuri, insistenţe, atât la familii, cât şi la autorităţile locale care nu eliberaseră încă certificatele de orientare şcolară în prima zi de şcoală.
Facem acelaşi lucru în fiecare an, dar de anul trecut s-a agravat situaţia", explică Valeria Chiliment, director adjunct al instituţiei de învăţământ special. Şcoala are în total 140 de elevi, aproape 60 dintre ei nefiind din Bucureşti. Aceştia au nevoie de cazare şi masă, a căror finanţare nu se mai ştie exact de la ce buget se face. "Consiliul Judeţean Dolj ne-a comunicat că elevii vor fi trimişi la şcoala similară din Buzău, unde costurile de cazare şi masă sunt suportate de consiliul local de acolo. Dar părinţii nu vor să schimbe şcoala, pentru a nu-i afecta pe copii", mai spune directoarea.
Există unele neconcordanţe între art. 16 şi 17 din Legea nr. 448/2006 şi art. 33 din HG 268/2007, pentru Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Precedente Rezolvate
Consiliul local al Sectorului 2 al Capitalei a hotărât încă de anul trecut să nu mai finanţeze cazarea şi masa elevilor din alte judeţe care vin să înveţe la Şcoala pentru Deficienţi de Vedere nr. 3, DGASPC Sector 2 aşteptând banii de la judeţele din care provin copiii. În 2008, problema elevilor din ţară s-a rezolvat prin revenirea asupra deciziei iniţiale a consiliului local, după ce Fundaţia Dan Voiculescu s-a oferit să le asigure micuţilor câte 100 de pachete cu mâncare caldă pe zi, cantina fiind închisă.
Centrul de zi "Neghiniţă" şi-a reprimit atunci copiii după o săptămână de "vacanţă forţată", de la începutul anului şcolar, iar cantina le-a asigurat în continuare mesele zilnice. Anul acesta, toate judeţele s-au conformat, mai puţin Doljul, care nu a vrut să plătească din bugetul local pentru copiii cu deficienţe de vedere, care vor fi ţinuţi departe de şcoala specială din Bucureşti, unde s-au obişnuit.
Citește pe Antena3.ro