x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bugetul Președinției, tăiat de parlamentari: Va fi mai mic cu 300.000 lei

Bugetul Președinției, tăiat de parlamentari: Va fi mai mic cu 300.000 lei

22 Noi 2013   •   13:37
Bugetul Președinției, tăiat de parlamentari: Va fi mai mic cu 300.000 lei

Comisiile de specialiate din Parlament au votat în favoarea reducerii bugetului Administraţiei Prezidenţiale. Drept urmare, Palatul Cotroceni rămâne fără 300.000 de lei, bani ce vor fi redirecționați către ministerul Culturii, pentru restaurarea monumentelor istorice.

Astfel, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, de 562,5 milioane de lei, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultură din Parlament, care au adoptat şi un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 2,85 milioane de lei, banii fiind luaţi de la Administrația Prezidențială, Curtea Constituţională a României şi ANI.

Potrivit lui Marton Arpad, suma de 2.850.000 de lei va fi destinată consolidării şi restaurării monumentelor istorice.

"Acest buget (al Ministerului Culturii, n.r.) preconizează o inflaţie de 2,4% din PIB, ca atare, pentru orice instituţie, autoritate care a primit banii necesari pentru funcţionare, se justifică mărirea sumei acordate, execuţia bugetară pentru 2013, cu 2,4%. Eu cred în continuare că nici suma propusă, să nu mai vorbim de execuţia bugetară a Ministerului Culturii, la capitolul restaurări de monumente nu este acoperitor, pentru că. dacă înainte se puteau cheltui 53 de milioane lei, poate că 13 milioane lei sunt mai puţin şi 20 de milioane de lei preconizat mi se pare în continuare foarte puţin. Pentru că, spre deosebire de alte activităţi foarte importante, precum construcţiile de autostrăzi - dacă nu le facem anul acesta, poate le facem la anul -, dar un monument care se dărâmă anul acesta pentru că nu am intervenit nu-l mai putem reface, pentru că a dispărut (...) Am căutat conform legii locuri de unde putem lua bani", a explicat Marton Arpad, citat de Mediafax.

Acesta a mai spus că suma de 2.850.000 de lei poate fi obţinută din diminuarea bugetelor altor instituţii, respectiv a bugetului Administraţiei Prezidenţiale, cu 300.000 de lei (de la capitolul "Bunuri şi servicii"), a bugetului Curţii Constituţionale (CC), cu 50.000 de lei (de la capitolul "Cheltuieli de capital"), a bugetului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cu 2.140.000 de lei (de la capitolele "Cheltuieli de personal" şi "Cheltuieli de capital"), a bugetului Consiliului Naţional al Audiovizualului, cu 100.000 de lei (de la capitolul "Cheltuieli de personal"), şi a bugetului Ministerului Finanţelor Publice, cu 260.000 de lei (de la capitolul "Alte cheltuieli").

"Pe mine m-aţi convins. Aţi spus două cuvinte magice - Administraţia Prezidenţială şi ANI. Pe mine m-aţi convins din start", i-a spus deputatul PNL Gigel Sorinel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, lui Marton Arpad.

Proiectul legii bugetului de stat, adoptat de Guvern, a primit peste 2.000 de amendamente.


×