x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bugetul MAI avizat în comisii: 1,7 miliarde de euro şi 18.000 de disponibilizaţi

Bugetul MAI avizat în comisii: 1,7 miliarde de euro şi 18.000 de disponibilizaţi

16 Dec 2010   •   19:00

Potrivit documentului avizat de comisiile reunite de apărare şi ordine publică, în prima parte a anului viitor vor fi disponibilizaţi peste 7.900 de angajaţi, numărul de salariaţi ai MAI ajungând astfel la aproximativ 141.000.

În a doua parte a anului viitor, alţi 10.000 de angajaţi din structurile de ordine publică vor fi disponibilizaţi, pentru a face economii la cheltuielile de personal, conform aceluiaşi document.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat, la finalul şedinţei privind bugetele MApN, MAI, SPP, STS şi ORNISS, că toate aceste bugete au foarte mari probleme de supravieţuire şi că fondurile nu ajung decât pentru şase luni, însă a precizat că ar putea fi suplimentate.

El a mai spus că MAI a primit 1,38 la sută din PIB, respectiv aproximativ 1,7 miliarde de euro.

Meleşcanu a precizat că au fost mai multe amendamente propuse referitoare la bugetul MAI, printre care asigurarea fondurilor pentru suportarea drepturilor de hrană din trecut, a drepturilor de uniformă, a cheltuielilor de personal, în condiţiile în care s-a propus o reducere de 18.000 de angajaţi.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat a explicat că MAI are restanţe la plata drepturilor de uniformă pentru poliţişti de aproape un an.

Meleşcanu a mai spus că reprezentanţii PNL au votat împotriva avizării bugetului MAI.

"La final am votat împotriva avizului favorabil pentru că, din punctul nostru de vedere, reducerea cu 18.000 de oameni din minister ar agrava şi mai mult situaţia dificilă care este pe combaterea criminalităţii", a spus Meleşcanu, care a precizat că acest număr reieşea din propunerea de buget pentru MAI.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat însă, la ieşirea din şedinţă, că această cifră este interpretată greşit.

"Este o cifră interpretată greşit, nu putem discuta aşa ceva. Nu putem discuta de nicio cifră până nu avem o analiză", a spus Igaş.

Ministrul a precizat că declaraţiile lui Teodor Meleşcanu sunt politice.

"Nu ştiu ce a declarat domnul Meleşcanu, el este un om politic, e normal să facă declaraţii politice, dar eu nu-mi permit, ca ministru", a sublinat Igaş.

El a mai arătat că, la momentul finalizării unei strategii, MAI nu va avea nicio rezervă să facă public numărul disponibilizărilor.

Totodată, deputatul PSD Marian Săniuţă, vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, a arătat o foaie a bugetului la finalul şedinţei, din care reiese numărul propus pentru disponibilizări.

"Se vede clar reducerea de 7.960 de posturi pentru trimestrul unu şi încă 10.000 de posturi, de la 141.647 la 131.647, pentru trimestrul al doilea. Acestea adunate dau aproape 18.000 de posturi de lucrători de poliţie care se vor reduce, conform acestui proiect de buget, în anul 2011. Asta ne-a pus în situaţia de a nu vota acest buget şi de a fi împotriva lui. Şi vom fi în continuare împotriva lui", a spus Săniuţă.

×