x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bugetul Programului de Dezvoltare a Infrastructurii, redus

Bugetul Programului de Dezvoltare a Infrastructurii, redus

06 Mar 2012   •   21:00

Programele de suflet ale Elenei Udrea, fostul ministru al Turismului, primesc bani mai putini decat era prevazut initial. 'Cel mai important program al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului de anul acesta va fi Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii in valoare de circa 4 miliarde de eurol', declara Elena Udrea, la inceputul anului, cand inca mai era ministru.

Executivul a redus bugetul alocat MDRT cu 15%. Astfel, PNDI va primi anul acesta doar 80 de mi­lioane de lei, adica cu 20 de milioane de lei mai putin, iar pentru cons­tructia salilor de sport bugetul a scazut de patru ori, de la 84 de mi­lioane de lei ajungand la doar 20 de milioane de lei. Nici bugetul pentru locuite ANL pentru tineri nu a fost ocolit de reduceri, acesta va primi 14 milioane de lei fata de 95 de mi­lioane de lei, cat era programat.

Cea mai mare taiere are loc la reabilitarea termica a locuintelor care va primi un buget de 23 de ori mai mic fata de cat era prevazut, ajungand de la 70 de milioane de lei la numai 3 milioane de lei. De asemenea, bani mai putini vor fi alocati si pentru transferurile catre bugetele locale pentru realizarea obiectivelor turistice. Astfel, de la 150 de milioane de lei, cat era prevazut initial, bugetul pentru acest program a ajuns la 30 de mi­lioane de lei.

Subprogramul pentru pietruirea drumurilor si pentru asfaltari primeste un buget de trei ori mai mic fata de cel initial, ajungand de la 450 de milioane de lei la 150 de milioane de lei, iar cel pentru apa si canalizare se va aloca 50 de milioane de lei, cu 100 de milioane mai putin decat era prevazut initial. Bugetul pentru consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic a fost injumatatit, ajungand de la 5 milioane de lei la 2,5 milioane de lei.

Bani mai putini vor fi alocati si pentru restaurarea si consolidarea Cazinoului din Constanta, ajungand de la 10 milioane de lei initial, la doar 3 milioane de lei. Si bugetul pentru reabilitarea si mo­dernizarea asezamintelor culturale a scazut, de la 30 de milioane de lei la 10, iar bugetul alocat de la bugetul de stat pentru actiunile de marketing si promovare turistica a ajuns la 9 milioane de lei, adica cu 2 milioane de lei mai putin decat era anuntat in luna ianuarie 2012. Reducerea bugetului PNDI, derulat de MDRT, a fost dorita si de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, care si-au aratat ingrijorarea cu privire la acest program.

Cele doua institutii financiare au transmis o serie de avertismente legate de Programul Elenei Udrea. Seful misiunii CE, Istvan Szekely, a aratat ca desi perspectiva bugetara pentru 2012 este buna, singurul pericol l-ar putea reprezenta PNDI.

×
Subiecte în articol: observator