x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bulgaria vrea ca România să reducă taxele de trecere a podului între Giurgiu şi Ruse

Bulgaria vrea ca România să reducă taxele de trecere a podului între Giurgiu şi Ruse

10 Mar 2011   •   09:18

Reducerea taxelor de traversare a singurului pod peste Dunăre care leagă România de Bulgaria întreprinsă unilateral de Bulgaria corespunde total intereselor colegilor noştri din judeţul Giurgiu şi aştept ca în scurt timp şi partea română să ia o asemenea decizie, a declarat, pentru Agerpres, prefectul judeţului bulgar Ruse, Plamen Stoilov.

"Nu are cum două state membre ale Ununii Europene şi, în viitor, ale spaţiului Schengen să aibă asemenea piedici în relaţiile lor", a spus Stoilov. Acesta este doar primul pas care va stimula dezvoltarea colaborării bilaterale, crede prefectul.

Ieri, guvernul bulgar a aprobat propunerea ca taxa pentru trecerea podului să fie redusă pentru autoturisme de la 6 la 2 euro şi pentru microbuze cu până la 23 de locuri - de la 12 euro la 6 euro. Urmează să fie analizate posibilităţile pentru reducerea taxelor şi în cazul autobuzelor şi camioanelor. Reducerea se va aplica numai în cazul maşinilor care traversează podul venind din Bulgaria spre România, taxele în cealaltă direcţie rămânând neschimbate deoarece partea română nu a fost de acord cu reducerea lor.

Stoilov a mai spus că podul are nevoie de o renovare completă deoarece se află într-o stare jalnică. Podul nu a fost renovat timp de 50 ani şi cele două ţări trebuie să ajungă la un acord cât mai repede pentru renovarea lui, deoarece în momentul de faţă fiecare parte nu face decât să umple gropile de pe carosibil. Ca să fie obţinută o finanţare europeană, trebuie să existe un proiect de renovare, iar până acum nu există niciun asemenea proiect, a spus Stoilov. În opinia sa anul 2014 este termenul limită pentru realizarea renovării podului. Construcţia trebuie nu numai să fie reparată, ci şi să fie modernizată prin construirea unor trotuare şi a unor piste pentru biciclişti, a mai declarat Stoilov.

×