Evenimentul Zilei se află la un pas de a pune punct unei istorii de aproape 18 ani, o dată cu preluarea cotidianului, la pachet cu ziarul Capital, de familia Păunescu, în schimbul a 8 milioane de euro.
Bulina roşie, emblema Evz, semnifică în acest moment, dincolo de perioadele în care a căpătat nuanţa portocalie, însemnul alipit instituţiilor ce riscă să se prăbuşească după cutremur. Astfel, într-o şedinţă care a avut loc ieri la Evz, managerul general Claudiu Şerban (n.r. - cel care va conduce nou-înfiinţata "Editura Evenimentul şi Capital") le-a spus jurnaliştilor celor două publicaţii care fac obiectul vânzării că, dacă majoritatea lor nu va dori să lucreze pentru aşa-numitul Grup B1, Ringier va închide Evenimentul Zilei. "Voi veţi fi cei care au ucis Evenimentul Zilei", a subliniat apăsat acesta. Ziariştilor li s-a mai spus că vor urma negocieri individuale pentru reducerea salariilor şi că preluarea publicaţiilor de fraţii Păunescu a fost ultima soluţie după eşuarea negocierilor cu grupul Axel Springer. Primul angajat concediat de la Evz este doamna Viki, recepţionera instituţiei în ultimii 17 ani.
Comunicatul oficial al celor de la Ringier, prin care este anunţată vânzarea celor două publicaţii, este formulat aproape ironic, sugerându-se debarasarea de pietroiul legat de gât: "Prin vânzarea celor două titluri, Ringier Romania îşi eficientizează portofoliul şi, potrivit strategiei, îşi poate canaliza resursele de care dispune în vederea digitalizării brandurilor sale (cu accent pe mărcile notorii Libertatea şi Unica), dar şi în vederea dezvoltării segmentului online în general". De cealaltă parte, comunicatul venit din partea fericitului cumpărător prezintă euforic tranzacţia anului, în ciuda faptului că afacerea s-a parafat într-un peisaj mediatic dezolant, în care presa scrisă se transformă gâtuită de criza economică: "Prin această investiţie, acţionarul urmăreşte să îşi întărească poziţia într-o piaţă caracterizată tot mai mult de convergenţă şi adaugă astfel canalului de televiziune B1 şi cotidianului Gazeta de Sud două mărci istorice cu prezenţă puternică în publishing şi online, respectiv Evenimentul Zilei şi Capital. Parteneriatul de succes şi nivelul ridicat de compatibilitate dintre Evenimentul Zilei şi B1 sunt demonstrate de evoluţia remarcabilă pe care a avut-o emisiunea tv «Evenimentele zilei». Transferul va include cele două mărci, precum şi toate mărcile satelit ale acestora, extensiile în online şi echipele editoriale".
"E o decizie pe care am luat-o în principal de a investi în media în momentul ăsta. Consider că piaţa de publicitate în România este mult sub nivelul european. Cred că este un moment bun să cumperi. E adevărat că e foarte riscant, dar îţi faci nişte calcule înainte. Eu zic că merită", ne-a declarat Bobby Păunescu, acţionarul majoritar al "Editurii Evenimentul şi Capital". Acesta dezminţea săptămâna trecută informaţia lansată pe piaţă de Cătălin Tolontan, conform căreia ar urma să achiziţioneze Evenimentul Zilei şi Capital. Bobby Păunescu deţine 80% din acţiunile "Editurii Evenimentul şi Capital". Restul de 20% aparţine firmei SPET SA, al cărei proprietar este tatăl lui Bobby, omul de afaceri George Constantin Păunescu. Bobby Păunescu susţine că de un an poartă discuţii cu cei de la Ringier în vederea achiziţionării celor două publicaţii. "Ştiu că exista un mare interes pentru achiziţionarea Evenimentului Zilei şi din partea altor trusturi", a continuat, fără a specifica dacă era vorba despre trusturile patronate de Sorin Ovidiu Vântu şi Dinu Patriciu. Noul patron susţine că nu se va implica editorial. "Din punctul meu de vedere, totul ar trebui să rămână aşa cum e, şi la Evenimentul Zilei, şi la Capital. Nu se va modifica nimic nici în ceea ce priveşte spaţiul, sediul. Pe o perioadă de doi ani, Ringier va asigura o serie de servicii, precum cele de distribuţie, vânzări, tipărire."
În ceea ce priveşte concedierile şi recentele modificări de format ale Evz, Bobby Păunescu aruncă pisica în ograda celor de la Ringier, care au hotărât în primele ore după anunţarea tranzacţiei şi începerea restructurărilor. "Mai puţini oameni de pe print şi mai mulţi din ediţia online" vor fi daţi afară în următoarele zile, ne-au declarat surse din redacţia Evz. "În momentul ăsta, noi nu avem în vedere nici o restructurare. Dar noi oricum nu putem face nimic până nu primim OK din partea Oficiului Concurenţei, care se acordă, din câte ştiu, în 30 de zile", adaugă Păunescu. Referitor la informaţia că realizatorul emisiunii "Naşul" de la B1 ar urma să coordoneze cele două publicaţii, el spune: "Radu Moraru e deocamdată membru în boardul care administrează activităţile de televiziune. Nu s-a discutat deocamdată".
INTERESE DE PARTID
La rândul său, fostul director al Evz, Ion Cristoiu, declară: "Sunt două evenimente. Primul îl reprezintă acceptarea de Ringier a adevărului că sub patronatul acestuia Evz a falimentat şi al doilea e că, urmare a acestui faliment, ziarul a fost preluat de o companie reprezentând interesele unui partid - PD-L. E o ambiţie de a crea un trust de presă care să reprezinte interesele PD-L şi să se constituie într-o alternativă la cele trei trusturi considerate ca adversare ale lui Băsescu şi PD-L. Văzând restructurările care au avut loc la Evz, înseamnă că noul patronat nu intenţionează să dea prea mulţi bani, şi una dintre condiţiile cumpărării a fost reducerea cheltuielilor înainte de a fi luat. Trustul Ringier s-a grăbit să-l vândă până nu ajungea până la sub un euro". Despre zvonurile conform cărora directorul Evz ar urma să fie Ion Cristoiu, acesta spune: "Cumpărătorul nu are nici un interes să ia un jurnalist independent ca mine, deoarece nu cred că au cumpărat acest ziar ca să scoată din el profit. Cred că noul patronat va pune director pe cineva ale cărui convingeri politice sunt cunoscute. Şi Radu Moraru e un jurnalist ale cărui convingeri politice sunt cunoscute. După această a doua schimbare de proprietar, nu cred că Evz îşi mai revine", a continuat fondatorul ziarului.
De partea cealaltă, Cornel Nistorescu nu crede că ziarul al cărui director a fost în perioada 1997-2004 va avea o soartă fericită: "Îmi pare rău că pe traseul evoluţiei Evenimentului Zilei, după Ringier, mai apare un proprietar mai puţin interesat de specificul ziarului, de trecutul lui, şi mai puţin priceput la gestionarea ziarelor de referinţă. Din păcate, traseul ziarului e unul prost, nefericit şi faptul că s-a anunţat un asemenea preţ, 8 milioane de euro, ne arată situaţia în care e ziarul. Nici vorbă despre un asemenea preţ. Între unu şi două milioane de euro, cel mult, acesta cred că este preţul real. Preluarea Evenimentului Zilei este parte a unei operaţiuni de presă, nu a lui George Constantin Păunescu - iar Bobby e un figurant, un figurant artistic chiar -, de constituire a unui grup de presă al lui Traian Băsescu. Grupul lui Păunescu în anturajul preşedintelui mă face să cred că soarta ziarului va fi nefericită. Nu poţi face un ziar obedient. Sau îl poţi face, cu riscul de a-l îngropa definitiv". Vlad Macovei, actualul redactor-şef al Evenimentului Zilei, a refuzat politicos să comenteze evenimentele.
DE LA GĂINA CU PUI VII CITIRE
Evenimentul Zilei a fost înfiinţat de Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu şi Mihai Cîrciog în anii de pionierat ai jurnalismului liber de după Revoluţia din decembrie '89. Primul număr al cotidianului a apărut la 22 iunie 1992, pe ideea de tabloid, conţinând subiecte bombastice. Celebra ştire despre găina care a născut pui vii este exemplul cel mai elocvent. Articolul a apărut în numărul 390 al ziarului, la 2 octombrie 1993. De altfel, Evz înregistra în acel an cea mai mare medie de cititori, aproximativ 675.000. În 1997, editorul-şef, Ion Cristoiu, şi-a dat demisia, fiind înlocuit de Cornel Nistorescu, pentru ca în 1998 Evz să fie achiziţionat împreună cu compania mamă Expres Publishing de compania germană Bertelsmann. În 2003 a fost vândut către elveţienii de la Ringier (s-a vehiculat suma de 6 milioane de euro), aceştia susţinând că nu se vor implica în politica editorială a ziarului. Numai că în toamna lui 2004 mai mulţi ziarişti de la Evz au protestat faţă de deciziile manageriale ale conducerii, pe motiv că li s-a impus să folosească un ton mai blând la adresa Guvernului PSD-ist. La 28 septembrie 2004, Cornel Nistorescu renunţa la funcţia de director al cotidianului Evenimentul Zilei. La scurt timp după ce Traian Băsescu câştiga alegerile şi devenea preşedintele României, consilierul Adriana Săftoiu îl anunţa pe Dan Turturică, redactor-şef la acel moment, că proaspătul preşedinte doreşte să facă o vizită în redacţia Evz, un gest de mulţumire faţă de susţinerea pe care considera că a primit-o din partea ziarului. Vizită de curtoazie care a şi avut loc. La 23 decembrie 2004, Turturică a fost înlocuit cu Răzvan Ionescu, demiterea provocând un nou protest al jurnaliştilor, care au acuzat Ringier că doreşte transformarea ziarului într-un tabloid. În primăvara lui 2008 pleacă Răzvan Ionescu, un motiv fiind neînţelegerile pe care le-ar fi avut cu managementul elveţian din cauza slabelor performanţe obţinute. Pentru o perioadă de câteva luni, funcţia de redactor-şef a fost ocupată de Horia Ghibuţiu, pentru ca din august 2008 şi până în prezent să se afle la conducere Vlad Macovei. Aruncând o privire spre linia politică urmată de Evz în ultimii ani, dar mai ales înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, cotidianul era considerat un oficios al lui Traian Băsescu şi al partidului prezidenţial, PD-L. De altfel, înainte şi după alegerile prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu şi liderul PD-L, premierul Emil Boc, au fost intens mediatizaţi la postul B1 TV, deţinut de noul proprietar al Evenimentului Zilei. Cei doi au folosit emisiunea "Naşul" a lui Radu Moraru ca o tribună de la care îşi popularizau ideile şi deciziile. Astfel că, după o susţinere ideologică a actualei puteri, Evenimentul Zilei a trecut la o susţinere juridică a acesteia, prin intermediul noilor proprietari.
BOBBY A CUMPĂRAT EVZ, CINE ÎL CUMPĂRĂ PE BOBBY?
Voci autorizate din piaţa media şi din business-ul mare pretind că, dată fiind cronica lipsă de lichiditate a fraţilor Păunescu, B1 nu ar fi decât un simplu vehicul pentru preluarea Evz. În fapt, se discută despre constituirea politică, dar prin constrângeri economice, a unui trust de presă favorabil preşedintelui României, care să echilibreze faimoasa lui luptă cu mogulii cei răi. Surse autorizate susţin că Bogdan Buzăianu, fondatorul Energy Holding, primul dintre "băieţii deştepţi din energie" care-l enervau odinioară pe Traian Băsescu, ar finanţa din umbră, de fapt, cumpărarea B1 de la fraţii Păunescu, iar preluarea Evz (şi, la pachet, a Capital) s-ar face astfel natural şi mascat o dată cu achiziţionarea postului de televiziune care l-a susţinut făţiş în campania electorală pe candidatul PD-L. Contactat telefonic de Jurnalul Naţional, Bogdan Buzăianu (de numele căruia se leagă şi acţionariatul tabloidului Cancan), care a renunţat la cetăţenia română în favoarea celei elveţiene, a declarat că nu are nici cel mai mic gând să facă achiziţii media şi că, în general, nu mai e interesat de vreo investiţie în ţara sa natală. "Văd că nici dacă investesc în ţară, nici dacă nu calc prin România nu e bine", a încheiat magnatul energiei. (C.V.)
CLANUL PĂUNEŞTILOR
Familia Păunescu a fost implicată de-a lungul anilor în mai multe scandaluri răsunătoare. Astfel, George Constantin Păunescu a fost cercetat penal pentru delapidarea Bancorex, bancă de la care ar fi luat în 1995 un împrumut de milioane de dolari, pe care nu l-a mai returnat. După ce în timpul mandatului lui Emil Constantinescu i s-a deschis dosar penal pentru subminarea economiei naţionale, George Păunescu a plecat în SUA, unde a stat din 1997 până în 2007, când a revenit în ţară în urma prescrierii faptelor sale penale. Pe de altă parte, s-a spus că Viorel Păunescu ar fi încercat să vândă echipa de fotbal Steaua, al cărei finanţator a fost, cu ajutorul unor prieteni influenţi din Ministerul Apărării. Familia Păunescu a reuşit să devină şi proprietara hotelurilor Lido şi Intercontinental, o preluare extrem de controversată.
BURSA ZVONURILOR
Surse din piaţa media afirmă că Bobby Păunescu se află în negocieri avansate cu Ioan şi Viorel Micula pentru achiziţionarea unei părţi a aparaturii video performante deţinute de Naţional TV şi N24, pentru punerea pe picioare a unui trust de presă puternic, apropiat Cotrocenilor şi PD-L, conform www.stareapresei.ro. De asemenea, pentru postul de director al Evenimentului Zilei se vehiculează numele unui cunoscut ziarist care a ales cu ceva timp în urmă cariera de consilier politic şi care a fost văzut în ultimele zile în redacţia cotidianului. Descriere căreia i-ar corespunde jurnalistul Dan Andronic.