x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Burduja: Condiții optime pentru ca în această iarnă să fie asigurată alimentarea neîntreruptă

Burduja: Condiții optime pentru ca în această iarnă să fie asigurată alimentarea neîntreruptă

de Redacția Jurnalul    |    01 Noi 2023   •   22:30
Burduja: Condiții optime pentru ca în această iarnă să fie asigurată alimentarea neîntreruptă

Sunt condiții optime pentru ca în această iarnă să fie asigurată alimentarea neîntreruptă și la parametrii normali cu energie electrică și gaze naturale, atât pentru populația României cât și pentru entitățile economice și rezidențiale, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„ Astăzi, 01.11.2023, la sediul Dispeceratului Energetic Național, a avut loc prima ședință a Comandamentului energetic de iarnă, organizat în conformitate cu prevederile HG nr. 877 din 20 septembrie 2023 pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului electroenergetic național, precum și a măsurilor în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale acestui sistem în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2023-31 martie 2024”, anunță Ministerul Energiei.

Comandamentul de iarnă are ca principal obiectiv monitorizarea funcționarii Sistemului electroenergetic național și a Sistemului național de transport al gazelor naturale în perioada de iarnă, respectiv identificarea și analiza riscurilor potențiale și a situațiilor de disfuncționalitate care ar putea apărea în sectorul de energie și în cel de gaze naturale și derularea măsurilor necesare pentru prevenirea sau gestiunea acestor situații.

La ședință au participat reprezentanți ai entităților relevante din sectorul producției, distribuției și furnizării energiei electrice și al gazelor naturale, respectiv reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în funcționarea sectorului (ANRE, MDLPA, ANAR, OPCOM), în conformitate cu Ordinul ME nr. 1235 din 4 octombrie 2023.

„Lucrările Comandamentului de iarnă au fost deschise de către Sebastian Burduja, ministrul Energiei, care a prezentat situația generală existentă în cele două sisteme și a insistat pe importanța luării anticipative a măsurilor necesare pregătirii pentru iarnă – cu precădere a realizării tuturor stocurilor de resurse necesare funcționării normale a acestora, respectiv stocurile de gaze naturale înmagazinate, rezervele de apă din lacurile de acumulare și stocurile de cărbune aferente centralelor termice. Ministrul a subliniat faptul că depozitele de gaze naturale sunt pline la peste 100% din capacitate, rezervele de apă sunt la un nivel mai ridicat decât în anii anteriori, iar exploatările miniere își desfășoară activitatea în fluxuri de producție normale, ceea ce creează condiții optime pentru ca în această iarnă să fie asigurată alimentarea neîntreruptă și la parametrii normali cu energie electrică și gaze naturale, atât pentru populația României cât și pentru entitățile economice și rezidențiale”, potrivit comunicatului de presă.

În continuare, lucrările ședinței au fost conduse de secretarul de stat Pavel – Casian Nițulescu, președintele Comandamentului. Operatorii sistemelor de transport ai energiei electrice (CNTEE Transelectrica SA) și ai rețelei naționale de gaze naturale (TRANSGAZ SA) au prezentat situația sectorului în acest moment, apoi au fost analizate și evaluate informările tuturor participanților la ședință (operatori de distribuție, producători, autorități) privind starea echipamentelor și a instalațiilor, stadiul proceselor de întreținere și reparații a acestora la început de iarnă, problemele organizatorice și, eventual contractuale, care pot da naștere unor situații de funcționare necorespunzătoare, prognozele meteorologice și hidrologice pentru lunile care urmează, trecându-se în revistă potențialele riscuri care ar putea să apară pe perioada vârfului de consum de iarnă.

Concluziile acestei prime întâlniri sunt că la momentul de față, nu se întrevăd situații deosebite privind trecerea anotimpului friguros, informațiile furnizate de participanți se încadrează în prevederile HG nr. 877 din 20 septembrie 2023 pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului electroenergetic național, precum și a măsurilor în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale acestui sistem în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2023-31 martie 2024.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Sebastian Burduja energie comandament