x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bursa a scăzut şi miercuri, cu aproape 3%, pentru a doua şedinţă consecutiv

Bursa a scăzut şi miercuri, cu aproape 3%, pentru a doua şedinţă consecutiv

12 Noi 2008   •   00:00

Bursa a scăzut şi miercuri, cu 2,93%, pentru a doua şedinţă consecutiv, într-o piaţă volatilă şi dominată de ordine de vânzare, cu precădere pe acţiunile companiilor din sectorul energetic, care au pierdut în medie 3,88% din valorile de marţi.



Traiectoria pieţei a fost în linie cu marile burse europene, care la momentul închiderii şedinţei de la Bucureşti erau în scădere cu până la 2,1%. Tendinţa a fost urmată şi de bursele emergente din Europa Centrală şi de Est, care au coborât cu până la 8,3%, în timp ce tranzacţiile pe piaţa din Rusia au fost suspendate după ce cotaţiile au căzut cu peste 12,5%.

Piaţa de la Bucureşti a continuat să fie volatilă şi în şedinţa de miercuri, însă cotaţiile nu au mai avut mişcările ample din ultimele zile. După ce a deschis în scădere nesemnificativă, cu 0,2%, ordinele de vânzare au coborât cotaţiile cu aproape 1%, în jurul orei 10:20. A urmat o uşoară recuperare, în care acţiunile au revenit la preţurile de marţi. După ora 11:00 ordinele de vânzare au dominat piaţa şi, în consecinţă, preţurile au coborât continuu şi au atins minimele la finalul zilei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri de la BVB au fost efectuate la cotaţii cu 2,03% mai reduse comparativ cu şedinţa anterioară, în timp ce acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au încheiat ziua la cotaţii cu 1,82% sub valorile de marţi.

Titlurile SIF au avansat în medie cu peste 1% la deschidere, însă după o oră preţurile au coborât sub nivelurile de referinţă. Tranzacţiile au fost realizate la cotaţii din ce în ce mai mici, iar în jurul orei 12:00 indicele BET-FI a atins cel mai redus nivel, plasându-se în medie cu 3,26% mai jos. În ultimele două ore ale şedinţei, acţiunile SIF au fost transferate la preţuri în medie cu 1,5% sub ziua anterioară.

La finalul şedinţei, indicele extins al Bursei s-a plasat cu 2,13% mai jos faţă de referinţă, după ce la deschiderea şedinţei a crescut cu 0,62%.

Investitorii au tranzacţionat titluri de 16,7 milioane lei (4,4 milioane euro), lichiditatea Bursei fiind cu 23% mai redusă comparativ cu valoarea cumulată a transferurilor de marţi, de 21,6 milioane lei (5,7 milioane euro).

Acţiunile SIF Muntenia au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de două milioane lei, iar cotaţia a scăzut cu 3,73%, la 0,645 lei.

Pe următoarele două poziţii în funcţie de lichiditate s-au clasat titlurile SIF Moldova şi SIF Oltenia, cu transferuri de 1,8 milioane lei, respectiv 1,7 milioane lei. Ultimele schimburi cu acţiunile SIF Moldova au fost efectuate la 0,66 lei, preţ cu 1,5% mai jos faţă de referinţă, iar cotaţia titlurilor SIF Oltenia a coborât cu 2,56%, la 0,76 lei.

Titlurile SIF Banat-Crişana au stagnat la 0,675 lei, pe un rulaj de un milion de lei, în timp ce acţiunile SIF Transilvania au scăzut nesemnificativ, cu 0,29%, la 0,349 lei. SIF Transilvania a avut cele mai reduse tranzacţii de la categoria societăţilor de investiţii financiare, de 745.000 de lei.

Tendinţa pieţei s-a reflectat şi în preţurile titlurilor din sectorul bancar, unde cotaţia acţiunilor BRD a coborât cu 2,25% faţă de referinţă, ajungând la 8,7 lei, pe un rulaj de 1,1 milioane lei.

Evoluţia titlurilor Erste a fost strâns corelată cu declinul cotaţiilor băncii pe piaţa de la Viena, astfel că preţul de închidere, de 63 lei (16,42 euro), a fost cu 8,43% sub nivelul de marţi. Acţiunile Erste au scăzut, cu 10,73%, şi pe piaţa de la Praga, ajungând la 403,5 de coroane (15,84 euro), iar la ora transmiterii acestei ştiri, la Viena, acţiunile sunt tranzacţionate la 15,03 euro, preţ cu 14,8% sub referinţă.

Investitorii au tranzacţionat acţiunile Erste la Bucureşti de 369.000 de lei (96.000 de euro), în timp ce la Viena operaţiunile cumulează 43,8 milioane euro.

Presiunea la vânzare a coborât cu 6,83% cotaţia acţiunilor Petrom, acestea închizând ziua la 0,191 lei. Operaţiunile cu titlurile companiei petroliere au însumat 1,7 milioane lei, valoarea reprezentând a patra lichiditate din piaţă.

Traiectoria a fost urmată şi de acţiunile Rompetrol Rafinare, care au scăzut cu 4,47%, la 0,0235 lei, transferurile cumulând 390.000 de lei.

Acţiunile Impact Developer&Contractor au oferit surpriza zilei, preţul avansând cu aproape 15%, maximul admis în cadrul unei şedinţe, la 0,043 lei. Volumul de titluri tranzacţionate a reprezentat aproape 1,4% din capitalul dezvoltatorului imobiliar, iar valoarea totală a operaţiunilor a fost de 1,1 milioane lei. Evoluţia titlurilor a venit după ce acţionarii companiei au stabilit ca procesul de răscumpărare a maxim 4% din capital va fi derulat la preţuri cuprinse între 0,1 şi 0,5 lei/acţiune.

Pe piaţa destinată obligaţiunilor a fost tranzacţionat un pachet de titluri reprezentând aproape 14% din emisiunea listată de Primăria Eforie. Obligaţiunile au fost cedate la preţul de 100,05 lei, în scădere nesemnificativă, cu 0,05%, faţă de referinţă, astfel că valoarea operaţiunii a fost de 849.000 de lei.

Titlurile companiilor listate pe piaţa Rasdaq au urmat într-un ritm mai lent tendinţa acţiunilor de la BVB, astfel că la finalul zilei indicele compozit al pieţei s-a plasat cu 0,4% sub nivelul de marţi.

În şedinţa de miercuri au fost înregistrate în sistemul pieţei rezultatele ofertei de preluare integrală a Atlas Gip de către Weatherford International Eastern Europe. Valoarea operaţiunii a fost de 6,9 milioane lei, iar înregistrarea în sistemul Rasdaq a ridicat lichiditatea pieţei, de la 1,3 milioane lei la 8,2 milioane lei.

Astfel, rulajul pieţei a fost de peste trei ori mai mare faţă de şedinţa precedentă, când operaţiunile au însumat 2,4 milioane lei.

Prin oferta de preluare integrală, Weatherford International Eastern Europe, subsidiara din România a companiei americane de servicii petroliere Weatherford International, şi-a majorat participaţia cu 9,81 puncte procentuale, la 95,82% din Atlas Gip. Investitorii minoritari au vândut titlurile la un preţ de 83 lei pe acţiune, cu 2,88% peste cotaţia medie la care au fost tranzacţionate titlurile Atlas Gip în perioada în care s-a derulat operaţiunea.

Acţiunile Ceramica Iaşi au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 505.000 de lei, iar la finalul zilei cotaţia a stagnat la acelaăi nivel cu cel de marţi, respectiv 1,02 lei.
Mediafax

×