x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concurență la bursa meditaţiilor

Concurență la bursa meditaţiilor

de Oana Matei    |    01 Oct 2015   •   08:53
Concurență la bursa meditaţiilor

Odată cu noul an şcolar a început şi vânătoarea de elevi pentru meditaţii. Internetul abundă de anunţuri, în special la română, matematică şi limbi străine. Dacă până în anii trecuţi cei mai mulţi dintre elevii care mergeau la meditaţii erau din clasa a VIII-a şi a XII-a, în ultima perioadă vârsta de la care începe pregătirea suplimentară este din ce în ce mai mică.

Odată cu introducerea Evaluărilor Naţionale părinţii s-au simţit nevoiţi să îi trimită pe copii la meditaţii chiar din clasa a IV-a sau a VI-a. Mulţi consideră că nu sunt suficiente cunoştinţele asimilate în clasă şi fac pregătire suplimentară pentru aceste examene. „Sunt foarte multe cazuri unde efectivele de elevi sunt mari, peste 30 de elevi, e greu să asimileze toţi corect materia şi de aceea se întâmplă să apeleze la aceste servicii”, explică Simion Hăncescu, profesor de fizică şi lider de sindicat.
La mica publicitate şi pe site-urile de specialitate sunt mii de anunţuri prin care profesorii îşi pun la dispoziţia elevilor cunoştinţele pe care le deţin. Preţurile variază între 30 şi 60 de lei pentru o oră şi jumătate sau două ore. Studenţii sunt dispuşi să mediteze şi pe bani mai puţini, mai ales dacă primesc câte doi elevi odată. Tarifele sunt mai mari în cazul pregătirii pentru Bacalaureat şi facultate. Un profesor cu experienţă nu meditează cu mai puţin de 100 de lei şedinţa.

O situaţie aparte este în cazul candidaţilor la UNATC. Pregătirea candidaţilor se poate face chiar în cadrul facultăţilor. Astfel, o şedinţă de pregătire de 3 ore pentru Facultatea de Film costă 80 de lei, iar pentru Facultatea de Teatru, 100 lei.

Facultăţile îşi atrag studenţii cu meditaţii gratuite

Există şi varianta meditaţiilor gratuite. Multe facultăţi îşi atrag potenţialii studenţi punându-le la dispoziţie, cu câteva luni înainte de examene, pregătire gratuită. Avantajul e de ambele părţi: elevii au posibilitatea să studieze cu profesorii universitari, iar universităţile îşi fac reclamă şi se asigură că studenţii se vor bate pe locurile lor. La Politehnică este deja o tradiţie organizarea acestor cursuri care au un mare succes. Meditaţii gratuite au acordat până acum şi profesorii de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.

La Drept şi Medicină nu se poate fără meditaţii

Profesorii au reclamat în repetate rânduri fapul că programa de liceu nu este corelată cu cerinţele facultăţilor. „Dacă discutăm de anii terminali, elevii care dau la Drept sunt nevoiţi să facă meditaţii pentru că dau admitere la gramatică si economie. Gramatica nu se învaţă la liceu, asta e o carenţă a planurilor-cadru, se învaţă doar în gimnaziu. Nu poţi să abordezi o facultate de drept fără gramatică. Şi la economie nivelul e total diferit faţă de ceea ce înveţi în liceu şi ceea ce se cere la facultate. La fel se întâmplă şi la Medicină - între un subiect la chimie predat la şcoală şi unul de examen este o diferenţă enormă”, spune profesorul Hăncescu.

Trăim în era digitală aşa că era normal ca şi o parte din meditaţii să se mute pe net. Site-uri specializate oferă, contra unui abonament, accesul la lecţii înregistrate şi explicaţii la rezolvarea problemelor. Marele atu al acestor lecţii este că elevul poate relua, ori de câte ori este necesar, o secvenţă care nu a fost bine înţeleasă. Cu doar un euro accesul este nelimitat la materialele de pe site timp de 10 zile. Trei luni de acces costă 6 euro.


100 de lei pe ședință este tariful cerut de profesorii cu experiență pentru meditațiile în vederea examenelor de bacalaureat sau admitere la facultate


Piața meditațiilor din România este de aproximativ 300 de milioane de euro, arată un studiu realizat în urmă cu câțiva ani. Pregătirea pentru examene realizată în particular este un fenomen și în Europa. În Franța, de exemplu, părinții dau pe meditațiile copiilor peste două miliarde de euro anual
 

×