Bursierii români, trimişi în străinătate la studii pe şase milioane de euro, ar putea fi obligaţi să plătească Guvernului banii cheltuiţi până acum, din cauză că statul nu este în stare, de mai bine de trei ani, să le ofere locurile de muncă pentru care i-a şcolit.
De la sfârşitul lunii august, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), filiala România, care coordona proiectul Bursa Specială Guvernul României (BSGR), nu se va mai ocupa de program. Conform unui act normativ iniţiat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), programul va intra exclusiv în atribuţiile MECI.
În timp ce secretarul de stat din MECI, Mihnea Costoiu, spune că PNUD s-a retras din cauză că nu mai dispune de finanţarea necesară pentru a coordona proiectul, din partea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare se aude altceva.
Surse din PNUD afirmă că renunţarea la rolul de coordonator al programului Bursa Specială Guvernul României este urmarea faptului că din 2006, de când s-au întors în ţară primii absolvenţi ai BSGR, nu s-a făcut nici un efort pentru angajarea acestora în funcţii de execuţie în cadrul administraţiei publice - scopul iniţial al programului.
De altfel, aceasta este şi opinia celor care au studiat în străinătate pe banii statului român şi care s-au constituit ulterior într-o asociaţie. "Bursierii statului român, aflaţi încă la studii, s-au confruntat şi se confruntă cu dificultăţi materiale grave, datorate întârzierii plăţiilor şi tergiversării îndeplinirii obligaţiilor contractuale pe care Guvernul şi le-a asumat. Proiectul ambiţios nu şi-a atins deloc obiectivele, atât bursierii întorşi acasă, cât şi cei aflaţi încă la studii întâmpinând nenumărate dificultăţi", se arată într-o scrisoare deschisă a bursierilor, adresată Ministerului Educaţiei.
PUŢINE POSTURI DE EXECUŢIE
Guvernul României a lansat în 2004 programul Bursa Specială Guvernul României. Absolvenţii, în şcolarizarea cărora s-au investit până acum şase milioane de euro, ar fi trebuit să fie angajaţi ca manageri publici în administraţie, postul fiindu-le garantat prin contract.
De altfel, cei 149 de tineri care au fost prinşi până acum în program au semnat un acord prin care se angajează să se întoarcă în ţară la 30 de zile după terminarea studiilor şi să lucreze în administraţia publică din România pentru o perioadă de trei sau cinci ani. Înainte de a primi un post, însă, ei trebuie să urmeze şi o serie de cursuri la Institutul Naţional de Administraţie. În caz contrar, ei sunt nevoiţi să înapoieze statului român toţi banii care au fost cheltuiţi pentru şcolarizarea lor.
La cinci ani de la iniţierea acestui program, însă, deşi le-au fost garantate posturi de manageri publici la finalizarea studiilor, doar circa 25 de tineri au primit aceste joburi, din cei 95 care au revenit în ţară. Deşi au fost făcute nenumărate demersuri, Guvernul nu a găsit pentru aceşti tineri posturi de execuţie în administraţie şi acum se află în postura de a le cere banii înapoi, deşi nu îi poate angaja.
Acum, ei se vor confrunta cu o nouă problemă. PNUD a anunţat că se retrage la 31 iulie din proiect, iar ulterior a prelungit termenul limită cu o lună, pentru a se putea realiza trecerea tuturor documentelor la Ministerul Educaţiei.
Studenţii sunt îngrijoraţi de această schimbare, din cauză că în primăvară, de exemplu, PNUD a făcut presiuni imense atunci când MECI nu a achitat timp de mai multe luni taxele de şcolarizare ale tinerilor. Studenţii au riscat atunci să fie exmatriculaţi.
BANII ÎNAPOI, CU DOBÂNDĂ
Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) propune acum modificarea legii privind instituirea Bursei Speciale Guvernul României, pentru formarea managerilor din sectorul public, astfel încât beneficiarul care nu respectă contractul să restituie direct MECI sumele aferente pregătirii.
Ministerul propune un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii 157/2004 privind instituirea Bursei Speciale Guvernul României, pentru formarea managerilor din sectorul public, acesta fiind postat pe site-ul www.edu.ro. Prin acest proiect de act normativ se prevede ca beneficiarul bursei să restituie direct MECI sumele acordate, precum şi penalizările şi dobânzile stabilite prin contract, în cazul nerespectării clauzelor contractuale.
"Întrucât derularea operaţiunilor aferente bursei se realizează de către MECI este firesc ca, în cazul nerespectării clauzelor contractuale, beneficiarul să restituie tot MECI sumele acordate, precum şi penalizările şi dobânzile stabilite prin contract, prin noul partener de implementare, care prin acest proiect de act normativ se propune a fi Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Străinătate, şi nu fostului partener de implementare PNUD-România, care nu dispune de pârghiile necesare pentru recuperarea sumelor de la beneficiarii care nu au respectat clauzele contractuale", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit prevederilor legale actuale, Bursa Specială se acordă în numele Guvernului României, iar derularea operaţiunilor aferente bursei se realizează de către Ministerul Educaţiei, împreună cu un partener de implementare, pe baza unui acord încheiat cu România sau cu autorităţile române competente.
În cazul nerespectării clauzelor contractuale, în prezent, beneficiarul restituie partenerului de implementare sumele acordate, precum şi penalizările şi dobânzile stabilite prin contract. La rândul său, partenerul de implementare virează Ministerului Educaţiei, în vederea restituirii către bugetul de stat, fondurile aferente obligaţiilor nerespectate de beneficiar şi recuperate de la acesta. Partenerul de implementare este Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), filiala România.
Citește pe Antena3.ro