x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAB: Marius Petcu nu reprezintă un pericol public

CAB: Marius Petcu nu reprezintă un pericol public

29 Mar 2011   •   10:21
CAB: Marius Petcu nu reprezintă un pericol public
Sursa foto: Christian Silva /Jurnalul National
158683-.jpgMagistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a liderului CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, pe motiv că lăsarea în libertate a acestuia nu reprezintă un pericol public şi nu sunt probe că el va continua să săvârşească faptele pentru care este urmărit penal.

"Curtea constată că nu există motive rezonabile şi suficiente pentru a considera că, lăsat în libertate, inculpatul va comite alte fapte prevăzute de legea penală. Previziunea asupra atitudinii viitoare a inculpatului trebuie raportată unor criterii obiective, deoarece, în caz contrar, s-ar ajunge la o concluzie arbitrară, aşa încât, orice persoană suspectată de comiterea unei fapte de natură penală ar fi considerată ca prezentând pericolul de a săvârşi, din nou, asemenea fapte şi ar fi plasată, implicit, în detenţie preventivă, ajungându-se, astfel, la o anticipare a pedepsei", se arată în motivarea instanţei, dată astăzi publicităţii.

În plus, Curtea de Apel apreciază că arestarea preventivă "nu poate fi justificată de raţiuni privind rezonanţa socială negativă a faptelor şi reacţia opiniei publice, deoarece, aceasta din urmă nu reprezintă un temei, absolut, pentru lipsirea de libertate a unei persoane, fiind acceptată, în circumstanţe excepţionale şi în măsura în care se întemeiază pe fapte de natură să demonstreze, indubitabil, că punerea în libertate a inculpatului tulbură, în mod real, opinia publică (cauza Letellier contra Franţei)".

"Nu în ultimul rând, Curtea are în vedere faptul că, în cauză, nu s-a făcut dovada că inculpatul se va sustrage sau că va impieta ori va influenţa buna desfăşurare a urmăririi penale ori a procesului penal. În ceea ce priveşte persoana inculpatului, Curtea va ţine seama de vârsta acestuia, de împrejurarea că acesta este căsătorit, are trei copii, nu este cunoscut cu antecedente penale, are studii superioare, dar şi de poziţia sa de lider sindical, având calitatea de preşedinte al Federaţiei Sanitas", se mai arată în motivarea CAB.

Judecătorii au mai precizat că verificările şi constatările, pe care urmează a le efectua procurorul, referitoare la facturile fiscale ridicate, nu necesită prezenţa lui Marius Petcu şi nici arestarea sa preventivă.

×