x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cadastrul va fi eliberat in 10 zile

Cadastrul va fi eliberat in 10 zile

14 Apr 2005   •   00:00

Cozile de la oficiile de cadastru, spagile si birocratia vor deveni o amintire. Cetatenii pot obtine cartea funciara si cadastrul in maximum 10 zile prin posta sau prin notariate.

Persoanele care doresc sa vanda o proprietate imobiliara au nevoie de cartea funciara (un document in care se arata cine este proprietarul si daca proprietatea este sau nu gajata la banci etc.), precum si de cadastru, care ofera date despre limitele teritoriale. Pana ieri, aceste acte se obtineau cu cozi sau spaga, acum, prin infiintarea Agentiei Nationale de Cadastru si Proprietate Imobiliara (ANCPI), se obtin in maximum 10 zile. "Este suficient sa solicite acest lucru prin posta sau prin notar", a declarat Cristian Ilie, directorul general al institutiei.

GRATUITATE. Intabularea titlurilor de proprietate se face gratuit de Agentie, cu exceptia masuratorilor pentru terenuri. In cateva luni, si acestea vor deveni gratuite. "Deja am demarat un proiect de ortofotografiere a tarii, care ne va scadea cheltuielile cu intabularea, fiindca vom avea o imagine digitala a tarii", a spus Cristian Ilie.

ONLINE. In maximum doi ani, oricine va putea obtine cartea funciara sau cadastrul prin Internet. "Pana-n 2006, vrem sa realizam conversia in format electronic a intregii arhive, 5 milioane de titluri de proprietate, 1,5 milioane de documente cadastrale si 9 milioane de carti funciare", a explicat Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. El a adaugat ca astfel tranzactia cu proprietatile devine un proces transparent, necorupt, simplu si rapid. (Daniela Ivan)

LOVITURA
"Activitatea de cadastru si carte funciara a fost ani la randun mediu ideal pentru inflorirea birocratiei si a coruptiei. Pentru a obtine un extras de carte funciara sau pentru a realiza o tranzactie imobiliara, cetatenii aveau de ales intre a sta la cozi interminabile, a da spaga sau a apela la serviciile scumpe ale unor intermediari. Noua institutie va da o grea lovitura mafiei grupurilor de intermediari ai tranzactiilor imobiliare", a declarat consilierul prezidential Claudiu Saftoiu.

×
Subiecte în articol: observator