x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câinii poliţişti din România, printre cei mai buni din Europa

Câinii poliţişti din România, printre cei mai buni din Europa

28 Iul 2011   •   21:00

Cainii politisti pregatiti la singura scoala de dresaj canin, de stat, din Romania, cea de la Sibiu, sunt consi­derati printre cei mai buni din Europa, dovada fiind faptul ca, in prima jumatate a anului, acesti caini impreuna cu instructorii lor au fost solicitati in misiuni din Spania, Grecia si Austria, a declarat ieri directorul Centrului Chinologic, Mucenic Lazureanu Crisan, citat de Agerpres.

"Suntem tot mai solicitati in ultima perioada. Am trimis acum doi colegi cu doi caini in misiune in Spania. Am mai avut colegi trimisi in misiune in Grecia, pentru depistarea traficantilor de arme si droguri din Maroc care incearca si forteaza granita. Am fost solicitati si de politistii din Austria, intr-un caz, in care cainele nostru a gasit victima", a precizat Mucenic Lazureanu Crisan.

El a apreciat ca la Sibiu se pregatesc printre cei mai buni caini politisti atat pentru gasirea de persoane disparute, cat si pentru depistarea de droguri. In urma cu doi ani, la o competitie europeana, cainii sibieni au luat locul doi la sectiunea de depistare de stupefiante. Cel mai bun caine politist din Romania se afla in prezent la Centrul Chinolo­gic din Sibiu, se numeste Nina, este un ciobanesc si are 8 ani, fiind in pragul pensionarii.

Pentru pregatirea cainilor politisti se fac antrenamente speciale, in conditii cat mai dificile, cainii fiind antrenati chiar si cu elicopterul, pentru a se obisnui sa actioneze in misiuni atat de salvare, cat si pentru a ajuta in anchetele judiciare. Printre cele mai mediatizate misiuni politiste din Romania a fost si cazul Elodia, in care s-au folosit si caini politisti de la Sibiu. Un caine politist pentru urma este dresat in cinci luni, cu o luna mai mult fata de alte feluri de caini politisti. Deocamdata, cainele politist de urma este cel mai eficient pentru depistarea oamenilor disparuti. Daca este chemat in ajutor mai repede un echipaj format dintr-un politist si un caine de urma, dresat, sansele pot fi de 100 la suta de a gasi un om disparut.

Saptamana viitoare, intre 1 si 5 august, 20 de caini vor fi antrenati sa gaseasca si sa salveze oameni pierduti pe munte, in timpul unei tabere organizate de Crucea Rosie, pe Valea Sadului.

×