x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Călătorie în jurul lumii, la Vitantis

Călătorie în jurul lumii, la Vitantis

de Diana Scarlat    |    17 Dec 2009   •   00:00



Câteva dintre ţările cu cele mai spectaculoase tradiţii de Crăciun au venit în România, într-un festival multicultural al obiceiurilor. Evenimentul este găzduit de Vitantis Shopping Center şi aduce la Bucureşti Crăciunul din Spania, Rusia, Statele Unite ale Americii şi Peru, urmând ca tradiţiile noastre să încheie festivalul astăzi.


Vizitatorii centrului comercial s-au întâlnit, din 6 decembrie până astăzi, cu Moş Crăciun, aşa cum vine el în fiecare dintre ţările reprezentate în cadrul festivalului. «Crăciunul în jurul lumii» a debutat cu tradiţiile şi obiceiurile din Spania. «Dacă în România îl aşteptăm pe Moş Crăciun sau pe Moş Nicolae, acestea fiind personajele centrale din sărbătorile de iarnă, în Spania, cele mai faimoase personaje sunt cei trei regi magi, Los Reyes Magos, ce vin imediat dupa Revelion în toate oraşele spaniole însoţiţi de o «armată» numeroasă de personaje, de la giganţi şi până la carele alegorice, ca să aducă binecuvantarea lor pentru noul an şi să dăruiască dulciuri copiilor», spun organizatorii festivalului.

Sâmbătă, 12 decembrie, Moşul a venit la Vitantis din Statele Unite ale Americii, iar a doua zi, Crăciunul a fost adus din Rusia, cu mare fast, cântece şi dans. Ultimul weekend - 19 şi 20 decembrie - este rezervat tradiţiilor din Peru, respectiv celor din ţara noastră. «Am vrut ca în 2009 să petrecem Crăciunul într-un context încărcat de tradiţii, dar mai puţin tradiţional. De aceea, am adus la Vitantis obiceiuri de Crăciun din cinci regiuni îndepărtate, ale unor culturi puternic marcate de semnificaţia acestei sărbători», explică Vlad Dragoescu, partener Equest Balkan Properties şi manager Vitantis Shopping Center.

Fiecare zi de festival este structurată pe mai multe etape: întâmplări cu Moş Crăciun, rol pe care-l joacă actorul Eduard Jirghiziu. Moşul se întâlneşte cu toţi copiii în diverse ipostaze: a fost "Papa Noel" pentru Spania, când a venit însoţit de regii magi, s-a transformat apoi în "Santa Claus", pentru SUA, însoţit de elfi, devenind a doua zi "Father Frost", pentru Rusia. De-a lungul fiecărei zile de sărbătoare sunt susţinute spectacole de dans, recitaluri şi prezentări de ţinute tradiţionale din ţara reprezentată. Vizitatorilor li s-au oferit şi cele mai frumoase colinde specifice celor cinci culturi, iar duminică vor răsuna la Vitantis colindele româneşti, după o sâmbătă magnifică, a obiceiurilor din Peru.

×
Subiecte în articol: observator