x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cale ferata fara autorizatie

Cale ferata fara autorizatie

19 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Premierul Adrian Nastase a inaugurat recent deschiderea lucrarilor la calea ferata Valcea - Valcele. Cu toate acestea, lucrarile sunt blocate, deoarece Consiliul Judetean Valcea nu a eliberat autorizatia de constructie necesara.
OCTAVIAN HERTA

Presedintele acestei institutii, Iulian Comanescu, a precizat ca nu este vina sa, ci a firmei constructoare - ACCF, care nu a depus documentatia completa. Atat timp cat nu este eliberata aceasta autorizatie, lucrarile nu se pot desfasura. Comanescu nu intelege de ce firma constructoare nu se grabeste sa depuna toate actele necesare. El a mai declarat ca nu are de gand sa incalce legea, eliberand autorizatia doar in baza unei simple cereri.

VISUL DE AUR AL LUI CEAUSESCU. Calea ferata masoara 38 de kilometri, traverseaza doua judete, Valcea si Arges, iar investitia totala se ridica la circa 130 milioane dolari. Proiectul este unul mai vechi. Inainte de 1989, Nicolae Ceausescu a tinut mortis la realizarea acestuia, insa studiile topometrice realizate de un grup de specialisti germani au demonstrat ca proiectul este imposibil de realizat. Solul nu permitea realizarea unei asemenea lucrari de infrastructura.

SUSPANS. Dupa Revolutie, proiectul a reintrat in atentia autoritatilor. Au fost reluate lucrarile, insa cativa ani mai tarziu au fost abandonate. La insistentele fostului primar al municipiului Ramnicu-Valcea, Traian Sabau, in acest an Guvernul a aprobat reluarea investitiei, care se doreste a fi finalizata in circa 5 ani. Initial, vor fi demontate sinele de cale ferata, care vor fi inlocuite cu altele noi, dat fiind ca traseul initial a fost modificat. Sina veche, inca in stare buna, va fi depozitata, cel mai probabil la Craiova. Nu mai putin de 4.000 de oameni vor lucra la acest proiect, atunci cand va fi eliberata autorizatia de constructie din partea Consiliului Judetean Valcea.

×
Subiecte în articol: observator