x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Calendar

Calendar

11 Feb 2006   •   00:00

Saptamana 11 - 18 februarie

Saptamana 11 - 18 februarie
  • 11 S - Sf. Sfintit Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei; Sf. Teodora imparateasa
  • 12 D - Sf. Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari, si Antonie, Patriarhul Constantinopolului; Sf. Mucenic Hristea ( Duminica a 33-a dupa Rusalii, a Vamesului si Fariseului; Inceputul Triodului)
  • 13 L - Cuv. Martinian; Sf. Apostoli si Mucenici Acvila si Priscila, sotia lui
  • 14 M - Cuviosii: Auxentiu, Maron si Avraam; Sf. Filimon, Episcopul Gazei
  • 15 M - Sf. Apostol Onisim; Sf. Mucenic Maior; Cuv. Eusebiu (Harti)
  • 16 J - Sf. Sfintit Mucenic Pamfil; Sf. Mucenici: Valent, Pavel si Seleuc; Cuv. Flavian
  • 17 V - Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron; Sf. Mariamna (Harti)
  • 18 S - Sf. Leon, Episcopul Romei; Cuv. Agapit, Episcopul cetatii Sinadei

    ALEGERI. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, intrunit la 8 februarie sub presedintia PF Parinte Patriarh Teoctist, a validat alegerea PS Lucian Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, in scaunul vacant al Episcopiei Caransebesului si a PS Ambrozie Sinaitul, episcop vicar patriarhal, in scaunul de episcop al Giurgiului. Noii episcopi au fost alesi de Colegiul Electoral Bisericesc.

    TRIODUL. Anul bisericesc se imparte in trei mari perioade al caror inceput este cu data variabila, in functie de data Sfintelor Pasti: Triodul - care incepe cu trei saptamani inainte de Postul Sfintelor Pasti si dureaza pana in Sambata Pastelui, inclusiv (10 saptamani); Penticostarul - din Duminica Invierii pana in ziua de Rusalii, inclusiv (50 de zile) si Octoihul - cea mai lunga perioada a anului bisericesc - de a doua zi dupa Rusalii si pana la inceputul Triodului urmator. Triodul incepe asadar, anul acesta, duminica, 12 februarie. Triodul se caracterizeaza prin slujbe si cantari care indeamna la pocainta in vederea unei adevarate curatiri sufletesti si trupesti, absolut necesare mantuirii.

    NUMELE TAU. Teodor vine din limba greaca si inseamna "darul lui Dumnezeu", aceeasi semnificatie avand si numele Bogdan. In calendarul ortodox exista peste 60 de sfinti si sfinte cu acest nume. Una dintre sfinte este imparateasa Teodora, praznuita la 11 februarie. De asemenea, la 7 august este sarbatorita de noi, romanii, Sfanta Teodora de la Sihla, acea cuvioasa care s-a nevoit prin padurile Neamtului.
  • ×
    Subiecte în articol: credinta