x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Calendar

Calendar

04 Feb 2006   •   00:00
Calendar

Saptamana 4 - 10 februarie

Saptamana 4 - 10 februarie

  • 4 S - Cuv. Isidor Pelusiotul; Cuv. Nicolae marturisitorul, studitul; Sf. Mc. Avramie, Ep. de Arvil (Persia)
  • 5 D - Duminica a 17-a dupa Rusalii (a Cananeencii), Sf. Mc. Agata; Sf. Mc. Teodula.
  • 6 L - Sf. Vucol, Episcopul Smirnei; Sf. Mc. Iulian din Emesa; Cuviosii Varsanufie si Ioan; Sf. Fotie, patriarhul Constantinopolului.
  • 7 M - Sf. Partenie, Ep. Lampsacului; Cuv. Luca din Elada; Sfintii 1003 Mucenici din Nicomidia.
  • 8 M - Sf. Mare Mc.Teodor Stratilat; Sf. Prooroc Zaharia.
  • 9 J - Sf. Mc. Nichifor; Sf. Ier. Mc. Marcel al Siciliei, Filagrie al Ciprului si Pangratie al Tavromeniei.
  • 10 V - †Sf. Sfintit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Enata si Valentina; Cuv. Zenon din Cezareea Capadociei.

    SFANT. Sfantul Sfintit Mucenic Haralambie a trait in vremea imparatiei lui Sever, pe cand ighemon (episcop) in Cetatea Magneziei se afla Lucian. El era preot al crestinilor de acolo, invatandu-i calea dreptatii si propovaduind credinta in Hristos. Pentru aceasta a fost osandit la chinuri de tiranii mai sus aratati; si dezbracat fiind de vesmintele preotesti, i s-a jupuit toata pielea trupului. Si pentru ca ighemonul l-a vazut suferind cu rabdare chinurile, maniindu-se, s-a apucat sa-l strujeasca pe sfant cu mainile sale. Dar indata i-au cazut ighemonului mainile si s-au lipit de trupul mucenicului; dar sfantul rugandu-se l-a vindecat. Vazand acestea calaii sfantului, al caror nume era Porfiriu si Vaptos, s-au lepadat de idoli si au crezut in Hristos. Tot astfel au crezut in Hristos si trei dintre femeile care se gaseau de fata. Dar ighemonul a poruncit sa-i prinda pe toti si sa-i supuna la chinuri, taindu-le apoi capetele. Caci, cu toate ca fusese tamaduit de sfant, totusi el ramasese in aceeasi necredinta de mai inainte.

    NUMELE TAU. Adrian, un nume foarte intalnit, are originea in limba latina si inseamna cel de la Hadria. In Antichitate, Hadria era o cetate asezata in zona Venetiei de astazi. In calendarul ortodox sunt amintiti mai multi sfinti cu acest nume, majoritatea fiind mucenici. Tot mucenic este si Sfantul Adrian, serbat la 26 august, care a murit in jurul anului 300. Impresionat de credinta celor care sufereau torturi din partea autoritatilor pentru ca se declarasera crestini, Sfantul Adrian a trecut si el la credinta in Hristos si a suferit moarte martirica.
  • ×
    Subiecte în articol: credinta