x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Calimente (PNL): Politica FMI pentru România - operaţia a reuşit, pacientul este mort

Calimente (PNL): Politica FMI pentru România - operaţia a reuşit, pacientul este mort

05 Aug 2010   •   00:00
Calimente (PNL): Politica FMI pentru România - operaţia a reuşit, pacientul este mort
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Deputatul PNL de Arad Mihăiţă Calimente susţine că ceea ce face FMI în România se poate numi "operaţia a reuşit, pacientul este mort", adăugând că FMI nu este interesat de o creştere economică a ţării.

Deputatul Mihăiţă Calimente a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că i se pare "interesant că la fiecare vizită a FMI Guvernul face numai bine, dar prognozele lor pentru economia românească nu se adeveresc de cele mai multe ori".

"Cred că ce face FMI în România se poate numi operaţia a reuşit, pacientul este mort. Nu este de mirare, pentru că atunci când ai dat 20 de miliarde României, interesul este să îţi recuperezi banii şi, dacă poţi, să îi mai pui în cârcă un împrumut. Această firmă de contabilitate care este FMI are pentru noi doar măsuri restrictive, concedieri, diminuări de salarii, astfel ca bugetul României să se încadreze în previziunile lor. Nu îi înteresează o relansare economică, o creştere economică, pentru că este bine ca România să fie o piaţă de desfacere pentru marile capitaluri ale căror interese le reprezintă", a spus Calimente.

El a susţinut că "Guvernul fără demnitate al României este singurul din Europa de Est care a intrat în acest joc al FMI".

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene a evaluat la Bucureşti modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi a stabilit cu autorităţile un nou set de prognoze macroeconomice.

În urma revizuirii acordului stand-by, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de 914 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: observator