x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Căluşarii, paznicii binelui

Căluşarii, paznicii binelui

de Costin Anghel    |    07 Iun 2009   •   00:00
Căluşarii, paznicii binelui
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Cine nu a auzit de Căluşari? Cine nu a văzut măcar o dată, pe viu ori la televizor, dansul Căluşului? Ori poate, pe la ţară, aţi auzit de oameni vindecaţi după ce Căluşarii au jucat pentru ei?



Astăzi, de Rusalii, Căluşarii duc o nouă luptă cu răul. Se vor bate cu Rusaliile. Cu jocul lor ritualic, Căluşarii vindecă lumea.

Vechiul obicei al Căluşului se mai păstrează în doar câteva zone ale ţării, istoria obiceiului însă este veche de când lumea. În special în Oltenia şi-n Muntenia.

În mitologia românească unele dintre cele mai puternice personaje sunt Căluşarii. Prof. Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie şi Folclor Constantin Brăiloiu, explică originea acestor personaje mitologice populare. "Ceata că­lu­şarilor este anturajul zeului Căluş care asista la naşterea sa, de obicei în ziua de Strodul Rusaliilor, îl desfăta jucând în săptămâna Rusaliilor sau a Căluşului şi, în final, îl omora şi înmormânta în ziua de Marţea Ciocului. Cele trei segmente ceremoniale se numesc, laolaltă, Căluşari, Căluş, dar şi Crai (Flămânda, jud. Mehedinţi)." Acest obicei este unul precreştin şi are la bază Cultul Calului. Conform informaţiilor oferite de dl profesor Ghinoiu, Ceata Căluşarilor este una strict ierarhizată. Mutul, vătaful, ajutorul de vătaf, căluşarii şi stegarul sunt membrii cetei. Totodată, trebuie ştiut că membrii grupului sunt de obicei bărbaţi maturi, excelenţi dansatori şi rezistenţi la eforturi fizice deosebite.

Prof. Ghinoiu descrie portul Căluşarilor: "Costum popular obişnuit zonei etnografice, la care se adaugă câteva elemente distinctive: beţe aşezate cruciş, precum hamul pe pieptul calului, ciucuri, pinteni şi zurgălăi la picioare, clopoţei la brâu, panglici la pălărie sau la căciulă şi întotdeauna un băţ în mână". Cu ritualuri stricte, ştiute doar de cei iniţiaţi, Căluşarii au reşuşit să menţină vie o tradiţie veche de milenii.

 Dansul lor ritualic, vindecător, a ajuns astăzi la statutul de Simbol al României. Un joc pe care nimeni nu-l mai are. Căluşul, Căluşarii, simboluri cu care ne putem mândri.

×
Subiecte în articol: observator calusarii