x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campanie împotriva agresării medicilor

Campanie împotriva agresării medicilor

de Monica Cosac    |    26 Ian 2016   •   09:00
Campanie împotriva agresării medicilor
Sursa foto: marcogarrincha/Getty Images/iStockphoto

În contextul în care numărul agresiunilor fizice şi verbale asupra personalului medical a crescut în ultimii patru ani, Federaţia SANITAS a lansat, ieri, campania „Nu agresaţi cadrele medicale”. Demersul sindicaliştilor are ca obiectiv principal adoptarea unei legi care să apere medicii.

Potrivit unui studiu realizat de Colegiul Medicilor Bucureşti în 2015, aproximativ 85% dintre angajaţii din sistemul medical chestionaţi au fost agresaţi verbal la locul de muncă, iar 10,2% au fost agresaţi fizic, însă foarte puţini au depus plângeri. Această situație face necesară „adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical şi să descurajeze violenţa de orice natură - fizică sau verbală”, a spus preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu. Liderii SANITAS au anunţat că, în acest sens, vor fi organizate mai multe dezbateri (la Alba Iulia, Constanţa, Iaşi şi Cluj) cu reprezentanţii autorităţilor, manageri şi angajaţi din sistem, pentru identificarea tuturor situaţiilor care conduc la acte de violenţă. De asemenea, personalul medical agresat va putea apela la un Telverde cu ajutorul căruia să fie consiliat.

Numărul actelor de violenţă a crescut în special în ultimii patru ani, potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, cele mai multe înregistrându-se în spitalele cu profil de urgenţă şi camerele de gardă. În cele mai multe cazuri, medicii sunt agresaţi de aparţinătorii pacienţilor.

Timpul de aşteptare de când ajung la spital şi până când sunt consultaţi îi deranjează cel mai mult pe pacienţii care devin agresivi. Refuzul internării şi diagnosticul primit sunt alte motive de nemulţumire.
 

×