Dacă treceţi astăzi prin zona Unirii, până la ora 18:00, nu pierdeţi ocazia de a vă verifica nivelul glicemiei în zona special amenajată cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. Mai mulţi medici diabetologi vă stau la dispoziţie cu informaţii despre prevenţia, diagnosticul şi tratamentul diabetului.
Statisticile arată că diabetul va deveni cea mai mare provocare a secolului al XXI-lea. Pe plan mondial, prevalenţa diabetului a crescut de şase ori într-o generaţie. În prezent, în lume sunt înregistraţi 246 de milioane de diabetici, iar până în anul 2025 se estimează că vor fi nu mai puţin de 380 de milioane de bolnavi. În România, în 2007 erau înregistraţi 570.000 de diabetici, dar până în 2015 numărul acestora ar putea ajunge până la 1.200.000. Aproape 90% dintre bolnavi au diabet zaharat tip 2.
Peste 50% dintre persoanele cu diabet nu sunt conştiente de prezenţa bolii. Programul naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei s-a dovedit foarte util în depistarea cazurilor de diabet. În 2006, înainte de implementarea programului, s-au înregistrat 7.000 de cazuri noi, în vreme ce în 2007, rezultatele primului an de program au arătat o creştere de 4.000 de cazuri noi. "De la an la an se găsesc tratamente din ce în ce mai eficiente în lupta cu diabetul, dar mai important ar fi să prevenim boala, iar acest lucru se poate face cu mai multă mişcare şi cu mâncare mai puţină şi mai corect aleasă", atrage atenţia prof. dr Constantin Ionescu Târgovişte, directorul Institutului de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr Nicolae Paulescu".
Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima dată în anul 1991, ca răspuns la îngrijorarea generală provocată de creşterea incidenţei acestei maladii la nivel mondial. Astăzi, peste 160 de ţări marchează aceast moment.
Citește pe Antena3.ro