O explicatie pentru dezastrul din Banat
Nu de la Dumnezeu vine prapadul. Vinovatii sunt mai aproape de noi, pot fi pedepsiti. Ei sunt functionari de la Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare. Finantele timisene si SRI stiau de anul trecut ca miliardele destinate curatirii canalelor colectoare, indiguirilor si impaduririlor au fost sifonate. (Fotoreportaj - Banatul sub ape)
|
|
"PRICEPERE". Apa a pus stapanire pe Banat, in timp ce guvernantii stau in sedinte si cauta in zadar solutii
|
Dezastrul hidrografic, ecologic, agricol sau cum i-or mai fi zicand specialistii care, in ultimele doua saptamani s-au perindat prin "Delta Banatului", a scos la suprafata nu numai cadavrele animalelor domestice si salbatice, intrate in putrefactie, ci si o serie de afaceri cu bani publici la fel de rau mirositoare. Ce-i drept, pana si ministrul Agriculturii a simtit acum cateva zile mirosul pestilential, chiar daca se afla tocmai pe Aeroportul International Timisoara: "Cei de la Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare, in loc sa se ingrijeasca de curatarea canalelor colectoare si de deversare, au facut afaceri dupa cum le-a dictat inteligenta. Altii au umblat dupa piatra sa-si construiasca buncare pe la munte. Am dispus efectuarea unui control. Ce stiu pana acum se rezuma la un singur cuvant - dezastru. Evident, cineva o sa raspunda si o sa ne spuna cu exactitate unde s-au dus fondurile alocate pentru intretinerea canalelor", a spus Flutur inainte de a se urca in avion.
LACRIMI SI DURERE. Cam asta ar fi, in linii mari, si concluzia unui control al DGFP Timis, dupa ce inspectorii institutiei au zburdat prin contabilitatea SNIF Timis. Ce SNIF!?! Ce societate pe actiuni, de interes national!?! Mai curand societate de interes privat sau de grup, subventionata cu sute de miliarde de lei de la bugetul de stat! Pai, cum sa definesti altfel o societate publica si care isi inchiriaza utilajele la o firma privata, iar aceasta le exploateaza in liniste si face bani frumosi. Ba, mai presteaza si servicii contra cost pentru... proprietarul utilajului! Nu e nici un fel de gluma, cum nu e nici faptul ca, pentru niste subventii si fonduri europene de milioane de euro, un parlit de canal colector din Banat a fost transformat, pe hartie, in... rau cu afluenti, cu un debit mai ceva ca al Dunarii.
BRAZI DE CAMPIE. Cea mai "inteligenta" miscare au facut-o cei de la SNIF Timis cand au amenajat canalul Aranca din zona Sannicolau Mare. Pentru dragarea si decolmatarea canalului, specialistii in imbunatatiri funciare banateni au papat peste un milion de euro, chipurile, carand malul de pe fundul baltii statatoare la 50 km distanta si plantand sute de brazi, sanchi, pentru consolidarea malurilor. Ce-i drept, o nota a SRI Timis le-a spulberat elanul celor de la SNIF, la modul ca unele "imagini din satelit" demonstrau faptul ca malul din Aranca a fost tasat cu un buldozer pe malurile canalului. Deci nici vorba de sute de trasporturi la distanta! Ca sa nu mai vorbim de brazii plantati pentru intarirea celor doua maluri. Brazi, poate in Poiana Brasov, daca ar fi sa-i citam pe cei de la SRI Timis! In fine, miscarea cu decolmatarea canalului Aranca si transformarea acestuia intr-un rau cu afluenti a fost facuta doar pentru ca unele societati comerciale din zona sa beneficieze de subventii de 70% pentru instalatii de irigat.
SAC FARA FUND. O alta manevra interesanta a celor de la SNIF Timis a fost incheierea unui contract cu SC Interject SRL, care avea ca obiect realizarea unei documentatii pentru intabularea unor terenuri care apartineau societatii de imbunatatiri funciare. Valoarea contractului, incheiat in decembrie 2002, a fost de 1,5 miliarde de lei, iar clauzele, mai mult decat clare: 30% din valoare la semnarea contractului, 60% la predarea lucrarilor, iar 10% dupa intabularea in cartea funciara. Cu toate acestea, la data semnarii contractului de colaborare, SNIF Timis a achitat societatii timisorene suma de 1 miliard de lei, adica 65% din valoarea prestarii de servicii. In fine, in scurt timp, toata lucrarea a fost achitata cu varf si indesat chiar daca, la data controlului celor de la DGFP Timis, adica decembrie 2004, inspectorii nu s-au sfiit sa scrie negru pe alb: "Deoarece lucrarile nu au fost finalizate, desi au fost facturate, consideram cheltuiala inregistrata in contabilitatea SNIF ca nefiind reala, ceea ce constituie infractiunea de fals intelectual".
Citește pe Antena3.ro
IN POM. Chiar daca a aruncat cu banii in stanga si in dreapta, la ora actuala cei de la SNIF sunt, atat la propriu, cat si la figurat, in aer. Si asta pentru ca e posibil sa fie evacuati din sediul in care-si duc existenta tocmai de o firma privata, SAIFTIM, la care a fost actionar, pana nu de mult, si fostul ministru al Sanatatii, deputatul pesedist Ovidiu Branzan. Exista doua protocoale de predare-primire, mai exact "minute", dar cu doua continuturi diferite, in partile ei esentiale. Un document zice ca "imobilul si terenul reprezinta proprietate comuna a celor doua societati, SNIF si SAIFTIM", iar celalalt scoate in evidenta ca "imobilul si terenul constituie proprietatea SAIFTIM, iar SNIF are drept de folosinta nedeterminata, fara plata chiriei, a etajului patru si a casieriei de la parter".
DEMISIE
|
PSD cere demisia ministrului Mediului, Sulfina Barbu, pentru incompetenta in gestionarea situatiei gene rate de inundatiile din vestul tarii. Vicepresedintele PSD, Titus Corlatean, a declarat ieri ca actuala guvernare a demonstrat iresponsabilitate si incompetenta, raspunzand la problemele oamenilor cu "aroganta" si cu "problema ridicarii de hoteluri". Pe de alta parte, PSD a decis sa solicite constituirea unei comisii parlamentare de ancheta si a hotarat formarea propriului grup de lucru care are misiunea de a "prezenta ce s-a intamplat in realitate". Totodata, filialele judetene ale PSD vor demara o campanie de colectare de materiale pentru constructii. (Lavinia Dimancea)
|
Licitatii - Aquaproiect se dezvinovateste
In urma scandalului de presa declansat de investigatiile Jurnalului National privind "Operatiunea Digul", reprezentantii Aquaproiect au organizat ieri o conferinta de presa in care au incercat sa demonteze toate acuzatiile ce au fost aduse grupului de interese "diriguit" de fostul ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie.OBSESIE. Vadit iritata de termenul "incredintare directa", metoda prin care compania pe care o conduce a obtinut majoritatea contractelor de la Ministerul Mediului in ultimii patru ani, Liliana Dragan, managerul companiei, a tinut obsesiv sa precizeze ca de fapt este vorba despre "negociere cu o singura sursa". Numarul imens de contracte pentru proiectarea lucrarilor hidrotehnice este justificat de Dragan prin faptul ca Aquaproiect este cea mai puternica in domeniu, prin prisma experientei acumulate in regimul comunist. Managerul Aquaproiect sustine ca in prezent compania pe care o conduce este o victima a intereselor "firmelor de apartament", care vor cu tot dinadinsul sa prinda o felie cat mai mare din fondurile Bancii Mondiale pentru gospodarirea apelor. Dragan a respins acuzatiile privind implicarea in actionariatul Aquaproiect a lui Corneliu Iacobov. Reprezentantii companiei sustin in acelasi timp ca fostul ministru nu are nici o legatura cu activitatea Aquaproiect. "Sotia dansului a devenit actionar majoritar la firma Apa Proiect, administratorul Aquaproiect, cand sotul acesteia fusese detasat "de aproape un an" in Rusia, ca ambasador. Nu exista conflict de interese aici". (Eugen Ciufu, Gabriel Burlacu)