x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Canalul Bistroe - Ancheta in Delta ucraineana

Canalul Bistroe - Ancheta in Delta ucraineana

de Alexandru Nastase    |    27 Mai 2006   •   00:00

Cazul canalului Bistroe construit de Ucraina in Delta Dunarii este din nou in atentia comunitatii internationale. De la inceputul saptamanii, o comisie internationala de ancheta se afla in Rezervatia Dunarea din Ucraina pentru a investiga daca proiectul autoritatilor de la Kiev genereaza impact transfrontalier.
Comisia a inspectat canalul Bistroe si zonele de pe bratul Chilia in care partea ucraineana a efectuat dragari in 2004 si 2005. Membrii comisiei s-au intalnit cu guvernatorul Deltei ucrainene, Aleksandr Voloskevici, reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev. Din comisie fac parte un reprezentant al Romaniei (Mircea Staras, de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii"), un reprezentant al Ucrainei si patru specialisti neutri. Raportul final al comisiei este asteptat in luna iunie.

CONSTITUIRE. In august 2004, Ministerul de Externe de la Bucuresti a sesizat secretariatul Conventiei de la Espoo, solicitand stabilirea unei comisii de ancheta care sa investigheze impactul transfrontalier al canalului Bistroe. Comisia a fost constituita in 2005, dupa indelungi tergiversari ale ucrainenilor care au refuzat mai multe luni sa achite contributia financiara pentru formarea comisiei. In cazul in care se va constata ca Bistroe afecteaza partea romaneasca a Deltei Dunarii, Ucraina va fi obligata sa permita partii romane sa participe la luarea unei decizii cu privire la viitorul canalului.

×
Subiecte în articol: observator