x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cap avem, minte ne mai trebuie / Panourile solare de băgat în priză

Cap avem, minte ne mai trebuie / Panourile solare de băgat în priză

de Atena Groza    |    17 Dec 2008   •   00:00
Cap avem, minte ne mai trebuie / Panourile solare de băgat în priză

Lansat în luna noiembrie şi gata de implementare de la 1 ianuarie 2009, programul prin care Guvernul îi subvenţionează pe români când achiziţionează panouri solare, centrale eoliene şi echipamente pentru energie ­geotermală prezintă probleme. În primul rând, o parte din echipamentele subvenţionate nu pot produce singure energie, fiind nevoie de alte aparate complementare, care însă nu sunt subvenţionate.



În al doilea rând, firmele interesate să intre în programul "Casa Verde" au avut doar 25 de zile la dispoziţie pentru a-şi întocmi documentaţia, astfel că în acest moment nu există nici o declaraţie oficială privind numărul de firme care s-au înscris în program. Apoi, suma maximă de finanţare alocată (25.000 lei pentru un sistem) exclude din start ­instalarea acestora la blocuri, echipamentele fiind mult mai scumpe. Ceea ce nu se spune nicăieri şi ceea ce majoritatea oamenilor nu ştiu este faptul că acestea pot să funcţioneze cu eficienţă ridicată numai în regim hibrid cu alte sisteme ­termice convenţionale sau neconvenţionale şi în nici un caz nu înlocuiesc sistemele clasice. Birocraţia este un alt duşman al programului.


90 la sută cu atât se angajează Guvernul să îi subvenţioneze pe românii care doresc să monteze panouri solare, sisteme de  energie geotermală, turbine eoliene.

Lansat de Ministerul Mediului, Programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, numit simbolic “Casa verde”, prezintă deja stângăcii.

Rapid promovat în campanie electorală, programul a debutat cu incertitudini şi probleme. Declaraţiile de presă au ascuns birocraţia excesivă din spatele “Casei verzi”, dar specifică celor de la Administraţia Fondului de Mediu. Prima surpriză: doar anumite firme pot deveni instalatori validaţi, pe baza unor dosare stufoase şi într-un timp record de 25 de zile. Nu comentăm dacă acest lucru influenţează sau nu piaţa liberă, dar nu putem să igno-răm faptul că în ceea ce priveşte unele acte solicitate la dosar firmele nici nu ştiau de unde pot să le obţină şi cum, iar pentru obţinerea altora era nevoie de cel puţin două săptămâni. Nu există nici o declaraţie oficială privind numărul de firme care s-au înscris în program, deşi în câteva zile trebuie prezentată lista celor validaţi de AFM. Şi abia după validarea instalatorilor vor începe adevăratele incertitudini.

Aşa cum este structurat, programul se adresează în special persoanelor fizice, sumele disponibile putând contribui la instalarea a circa 16.000 de sisteme de încălzire care utilizează energii regenerabile. Cele 90 de procente cu care se subvenţionează prin program instalarea este mai mult decât stimulativ, deja mulţi posibili beneficiari solicitând astfel de sisteme firmelor din domeniu şi cerându-le informaţii despre program. Suma maximă de finanţare alocată (25.000 lei) exclude însă aproape din start instalarea sistemelor la blocuri, deşi asociaţiile de proprietari sunt eligibile, conform ghidului.

Aşa că va fi foarte greu pentru instalatorii validaţi să explice clienţilor acest lucru. Cu atât mai mult cu cât, din momentul validării, instalatorul devine singurul responsabil. El răspunde în faţa clientului dacă cererea sa nu este acceptată.

Şi nu există nimic clar despre criteriile sau modul de acceptare a solicitărilor. Nici măcar nu este dat un termen pentru obţinerea acordului. Pentru că birocraţia dosarelor a făcut ca numai o parte din firmele cu potenţial să se înscrie, iar din acestea nu se ştie câte chiar au reuşit să aibă dosarele complete, pot apărea probleme în cazul în care numărul firmelor validate va fi prea mic, pentru că programul implică nu doar achiziţionarea echipamentelor, ci şi proiectarea şi instalarea sistemului.

COMPLETEAZĂ, NU ÎNLOCUIESC
Din declaraţiile unor reprezentanţi ai unor firme din domeniu, una dintre principalele probleme cu care deja se confruntă este percepţia oamenilor privind aceste sisteme. Ceea ce nu se spune nicăieri şi ceea ce majoritatea oamenilor nu ştie este faptul că acestea pot să funcţioneze cu eficienţă ridicată numai în regim hibrid cu alte sisteme termice convenţionale sau neconvenţionale, şi în nici un caz nu înlocuiesc sistemele clasice. Dar, pentru că lacunele din program vor fi justificate de conducerea AFM ca inerente oricărui început, încheiem şi noi cu prevederile îndelung gândite ale art. 26 alin. (2) din Ghidul de finanţare al Programului: “Singurele informaţii şi instrucţiuni valabile, prezentate în mass-media, referitoare la Program, sunt cele transmise sub formă de comunicate de presă din partea Ministe-rului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi a Administraţiei Fondului pentru Mediu”.

×
Subiecte în articol: verde! sisteme