x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Captivi in Irak: Ziua 46

Captivi in Irak: Ziua 46

11 Mai 2005   •   00:00

Ziaristii romani Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, impreuna cu translatorul lor, Mohamad Munaf, sunt tinuti ostatici in Irak de 46 de zile. In timp ce autoritatile fac eforturi sustinute pentru a le obtine eliberarea, familiile ostaticilor si-au reluat ritmul normal al vietii.

  • de DAN TOMOZEI
  • OBSERVATOR
  • Parintii lui Miscoci si-au reluat lucrul

    La 46 de zile de la rapirea celor patru romani in Irak, familiile Ion si Miscoci incearca sa depaseasca durerea si emotiile provocate de neasteptatul eveniment.
    RESEMNARE. Familiile celor trei ziaristi rapiti au renuntat la drumurile spre Bucuresti

  • Basescu cere sprijin

    Senatorul Vasile Ion, tatal lui Marie-Jeanne, vorbeste despre rabdare, despre gasirea unor motivatii personale pentru a depasi momentele de asteptare tot mai dificile.

    OPTIMISM. "Incercam sa ne facem datoria, viata trebuie sa mearga inainte. Evident, ne deranjeaza declaratiile aparute in ultimele zile, dar trebuie sa fim optimisti. Cred, vreau sa cred ca totul se va termina cat mai repede si cu bine."

    La Sibiu, departe de forfota si agitatia Bucurestiului, familia lui Sorin Miscoci a reluat lucrul. Dupa zilele de asteptare in fata Palatului Cotroceni, mama si tatal lui Sorin s-au izolat pentru o vreme intr-o localitate din judetul Valcea, departe de avalansa informationala. De cateva zile au reinceput sa mearga la serviciu, acolo unde colegii ii menajeaza de intrebarile incomode. Cu mai putina tragere de inima, dar tot este mai bine decat sa urmaresti televizorul. Fara cuvinte. Acesta este mesajul pe care il transmite familia lui Sorin. Nu doresc decat sa se termine acest cosmar, sa isi revada copilul teafar.

    ASTEPTAND VESTI. La randul sau, logodnica lui Sorin Miscoci, Andreea, incearca sa lupte cu timpul, cu asteptarea, incercand sa se implice in proiectele pe care le-a abandonat imediat dupa anuntarea rapirii celor patru romani. Acum ea este plecata in tara pentru sustinerea unor angajamente profesionale, insa in permanenta este in contact cu familia. Sora lui Ohanesian a fost ieri de negasit.

    CRITICATI DE AL-JAZEERA
    Postul de televiziune panarab din Qatar, Al-Jazeera, a reluat ieri prezentarea imaginilor cu ziaristii romani tinuti ostatici in Irak de o luna si jumatate. Imaginile, nu noi, ci reluari ale celor difuzate anterior de acelasi post, au fost insotite de un comentariu cel putin ciudat al postului. In comentariul redactorului de la Al-Jazeera, presedintele Traian Basescu era criticat pentru ca a facut o miscare gresita cand a anuntat ca nu va negocia o suma de bani sau politica externa a tarii cu rapitorii celor trei ziaristi romani si ai insotitorului lor, cetateanul irakiano-american Muhamed Munaf. In opinia celor de la Al-Jazeera, al caror comentariu a fost preluat de postul de televiziune Realitatea TV, miscarea presedintelui Basescu ar putea afecta grav soarta ziaristilor romani. (Marina Constantinoiu)

    DECLARATII SOC
    Ieri, un alt episod in criza jurnalistilor rapiti. Organizatorii actiunilor de solidaritate din Piata Universitatii sustin ca o serie de politicieni si ziaristi de marca i-ar fi instigat la acte de violenta impotriva fortelor de ordine. Ei spun ca au fost supusi la presiuni pentru a determina sutele de oameni din piata sa protesteze fata de presedintele Traian Basescu. Ei au refuzat sa dea vreun nume, dar au promis dezvaluiri complete la terminarea crizei. Dezvaluirile au fost facute de reprezentantii organizatiilor Initiativa R, Comitetul de Criza Actiunea si Asociatia 21 decembrie 1989. Ei afirma ca patru jurnalisti si politicieni de la mai multe partide au venit in Piata si le-au cerut sa provoace haos: sa incendieze masinile jandarmilor si politistilor, sa indemne oamenii sa mazgaleasca zidurile Cotrocenilor, sa protesteze la adresa lui Basescu si sa ceara retragerea trupelor din Irak. (Marina Constantinoiu)

    Basescu cere sprijin

    Presedintele Traian Basescu le-a cerut sefilor de stat si de guvern participanti la reuniunea SEECP de la Bucuresti sa sustina demersurile Romaniei pentru aducerea in tara a celor trei jurnalisti rapiti in Irak. El a aratat ca statele participante au un destin comun si se confrunta cu aceleasi provocari, de la terorism la trafic de persoane si crima organizata. "In aceste conditii, fac apel la dumneavoastra personal, lideri politici si de opinie, sa sustineti demersurile noastre menite sa asigure intoarcerea cetatenilor romani in tara si, totodata, sa folosim toate mijloacele pe care le avem la dispozitie de a combate acest flagel al lumii in care traim", a afirmat presedintele Traian Basescu, precizand ca Romania este in acest moment una dintre tarile afectate direct de terorism. De altfel, situatia jurnalistilor rapiti a fost si una dintre temele abordate de presedintele moldovean, Vladimir Voronin. El si-a exprimat ingrijorarea fata de sechestrarea acestora si s-a aratat increzator ca eforturile autoritatilor romane vor duce la eliberarea lor.

    CERERE. Tot ieri, presedintelui Traian Basescu i s-a cerut, din partea mai multor organizatii nonguvernamentale, sa reia comunicarea cu opinia publica in cazul celor patru romani rapiti in Irak. Printr-o scrisoare deschisa, sindicatul Initiativa R, Grupul de sprijin "Actiunea" si Asociatia 21 Decembrie ii cer presedintelui sa ofere "precizari mai clare, periodice", care sa reflecte situatia celor trei jurnalisti si a ghidului lor, la 46 de zile de cand au fost rapiti.

    PREOCUPARE. Ambasadorul Irakului in Romania, Adel Murad, sustine, intr-o scrisoare adresata presedintelui sindicatului Initiativa R, Romulus Cristea, ca atat Guvernul irakian, cat si presedintele Jalal Talabani depun eforturi "pe toate caile posibile" pentru eliberarea ziaristilor. (Irina Cristea, Monica Iordache, Marina Constantinoiu)
  • ×
    Subiecte în articol: basescu observator romani irak