La mai bine de o lună şi jumătate până la Crăciun, hoţii de brazi s-au apucat de treabă. Pădurarii împreună cu poliţiştii suceveni au reuşit o captură record atât ca şi cantitate, cât şi pentru această perioadă a anului. 766 de pomi de Crăciun au fost găsiţi în gospodăria unui localnic din Slatina, pregătiţi pentru a fi transportaţi spre sudul ţării unde urmau să fie comercializaţi. Aceasta este prima captură din acest sezon şi cel mai probabil cea mai timpurie înregistrată vreodată.
Autorităţile au fost sesizate printr-o sesizare anonimă care îi anunţa că în gospodăria lui Vasile Rusu, un bărbat de 38 de ani din comuna Slatina, se găsesc mai mulţi pomi de Crăciun. Oamenii legii au verificat informaţiile şi au constatat faptul că brazii erau ascunşi între cocenii de porumb din curte. Poliţiştii au intrat să întrebe de unde sunt pomii, însă proprietarul gospodăriei şi soţia sa au fugit de acasă.
Oamenii legii au inventariat pomii, găsind nu mai puţin de 766 de brazi, care au fost ridicaţi şi transportaţi la Ocolul Silvic Mălini. Pădurarii
i-au depozitat într-o magazie pe care au umplut-o la refuz. Copăceii înalţi toţi de peste 2 metri, au o valoare de catalog la Direcţia Silvică de circa 200 de milioane de lei vechi, însă valoarea de piaţă este mult mai mare, depăşind jumătate de miliard de lei vechi.
Asta în condiţiile în care pomii ar rezista până la Crăciun, deoarece este aproape imposibil ca aceştia să nu se scuture până atunci. Chiar şi aşa acum cei de la Direcţia Silvică vor încerca să-i valorifice pe piaţă, atunci când va începe sezonul.
Potrivit legilor din România, recoltarea ilegală a acestor pomi de Crăciun constituie infracţiune penală doar de la 1 decembrie şi până la 15 ianuarie, în rest vorbim doar de o contravenţie. Cu toate acestea bărbatul în gospodăria căruia au fost găsiţi pomii riscă un dosar pentru tăieri ilegale de arbori. După aproape 24 de ore soţia lui Vasile Rusu s-a prezentat la postul de poliţie din Slatina, unde a semnea procesul verbal de contravenţie. Silvicultorii au subliniat că aceşti brazi găsiţi sunt de mărimi destul de mari, fiind nevoie de circa 15 ani până ca un asemenea copac să crească, iar pe piaţă aceştia se pot vinde chiar şi cu 300 de lei bucata, pentru exemplarele de peste 3 metri.
Tot pădurarii ne-au spus că aceşti brazi ajung de obicei în capitală, fiind transportaţi la Bucureşti cu tiruri. Ei sunt mascaţi în camioane cu saci de cartofi, mere sau materiale de construcţie.