x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Capul Sfântului Apostol Andrei va fi adus pentru prima oară la Bucureşti

Capul Sfântului Apostol Andrei va fi adus pentru prima oară la Bucureşti

de Carmen Anghel    |    20 Oct 2011   •   08:26
Capul Sfântului Apostol Andrei va fi adus pentru prima oară la Bucureşti

Anul acesta, in luna octombrie, la Sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou Ocrotitorul Bucurestilor, va fi adusa la Bucuresti, pentru prima data, racla cu sfintele moaste ale Sfantului Andrei din Patras, Grecia. ?n dimineata zilei de luni, 24 octombrie 2011, Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, va fi adus de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusa de ?naltpreasfintitul Parinte Mitropolit Hrisostom de Patras.

Sfintele Moaste ale Sfantului Apostol Andrei se vor afla pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de credinciosi pana in ziua de vineri, 28 octombrie 2011, orele 12:00.

In continuare, cu prilejul proclamarii canonizarii Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei, in dupa-amiaza zilei de 28 octombrie 2011, Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei va fi dus in procesiune la Catedrala mitropolitana din Sibiu, unde va ramane pana in dupa-amiaza zilei de 29 octombrie 2011. In seara zilei de 29 octombrie 2011, Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei va fi dus in Catedrala arhiepiscopala din Alba Iulia, unde va ramane pana in dupa-amiaza zilei de 31 octombrie 2011. Moastele sfantului Apostol Andrei se vor intoarce in Grecia la 1 noiembrie.

Nu este prima data cand Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei se afla in Romania. In anul 1996, la initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost adusa la Iasi, de la Catedrala mitropolitana din Patras (Grecia), racla cu capul Sfantului Apostol Andrei. A fost o premiera in istoria pelerinajului din Romania: un milion sI jumatate de credinciosi au venit sa cinsteasca, la Iasi, pe Sfantul Apostol Andrei si pe Sfanta Cuvioasa Parascheva. Acest moment a fost marcat, la propunerea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in calendarul bisericesc prin sarbatorirea, in fiecare an, in data de 13 octombrie, a Aducerii moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi.

La 12 octombrie 1996, clerici si credinciosi au asteptat pe Aeroportul din Iasi, cursa speciala care aducea in Romania cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei. Sfintele moaste au fost purtate in procesiune spre Catedrala din Iasi, fiind intampinata de mii de credinciosi. A doua zi, duminica, 13 octombrie 1996, Sfanta Liturghie a fost oficiata in Catedrala mitropolitana din Iasi, de un sobor de ierarhi, in fruntea carora s-a aflat Mitropolitul de Patras, Inaltpreasfintitul Nicodimos, alaturi de care s-a aflat si actualul Patriarh al Romaniei.

Atunci, IPS Nicodimos a rostit un cuvant de invatatura emotionant, a vorbit despre lucrarea dar sI despre patimile Sfantului Apostol Andrei. “Venim pentru a doua oara din Patras la Iasi, din Grecia ortodoxa in Romania cu aceeasi credinta. Insotim de data aceasta Sfintele Moaste ale ocrotitorului nostru, Sfantul Apostol Andrei, cel dintai chemat, Moastele pe care le-am adus in orasul si tara aceasta spre binecuvantarea credinciosului si evlaviosului popor al Romaniei. Ne gandim ca Sfantul Apostol Andrei a venit aici inainte cu 20 de secole ca sa propovaduiasca mesajul Evangheliei, ca sa conduca poporul la credinta catre 'singurul si adevaratul Dumnezeu', ca om pe care l-a trimis Iisus Hristos sa izbaveasca lumea de pacate. A facut un drum lung de la Ierusalim pana la Bosfor si Bizant (Constantinopol) si a ajuns pana la Pont, si in continuare pana in Scitia, in apropiere de Rusia. Dupa aceasta a venit in Balcani si a ajuns pana la raul Istros (Dunarea) ca sa viziteze pamantul Romaniei de azi. Dupa ce a trecut prin Macedonia a venit in partea de vest a Greciei, sfarsind in orasul Patras, marturisitor si martir, pe crucea in forma de X, ca vrednic ucenic si urmator al lui Hristos. Cinstitul trup al Sfantului Apostol Andrei a fost ingropat la Patras si a ramas acolo trei secole. Apoi s-a mutat la Constantinopol, in 357, dupa dorinta imparatului Constantinopolului, care a urmat la tron dupa Sfantul Constantin cel Mare. Mai tarziu s-a dat inapoi numai capul Sfantului si a ramas pana la caderea Bizantului. Faptul ca se astepta navalirea turcilor si in Peloponez, de unde face parte si orasul Patras, a facut ca Moastele sa fie mutate in Italia, unde nu puteau fi distruse de turci. In sfarsit, dupa 500 de ani, in 1964, Sfantul Cap s-a intors la Patras, dupa multe incercari, si a ramas de atunci in mareata Catedrala a Sfantului Andrei din Patras, in orasul muceniciei sale, in Biserica sfintita prin jertfa sa, numita Mitropolia de Patras. Capul Sfantului Apostol vine astazi pentru a doua oara in Romania. A venit prima data acum 2000 de ani cand Sfantul Apostol Andrei a propovaduit pe Hristos. Prin buzele lui si din Sfantul sau Cap, plin de intelepciune, a iesit maretul mesaj 'AM GASIT PE MESIA!'. Stia ca oamenii au multe cautari. Ca si astazi, cautau adevarul, cautau bucuria si fericirea lor, dar nu cunosteau care este izvorul adevarului, bucuriei si al fericirii. Mai intai de toti, tinerii au cautarile, grijile si problemele lor. (...) Chiar dupa 20 de secole este superficiala cunoasterea multora despre Hristos si fenomenul acesta este o dezamagire. Iata de ce Sfantul Apostol Andrei repeta cu accent de intrebare mesajul lui: 'am gasit pe Mesia?'. Dorim ca prezenta Moastelor celui dintai chemat dintre Apostoli sa aduca in inima voastra raspunsul 'DA, AM GASIT PE MESIA'. (din Cuvantul IPS Nicodimos, Duminica, 13 octombrie 1996)

Despre credinta si evlavia pelerinilor care au venit sa se inchine Sfintelor Moaste ale Sfantului Andrei si ale Sfintei Parascheva, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, marturisea: 'Un teolog occidental spunea ca adevarata Ortodoxie e cea care ingenuncheaza, cum este teologia inspirata de teologia rugatoare a Cuvioasei Parascheva. Multi dintre pelerinii care au venit la Iasi au stat si cate 14 ore in picioare, ignorand oboseala, pentru a se ruga la Sfintele moaste. Ei au marturisit teologia rugatoare, in care simtim prezenta lui Dumnezeu si din care noi toti, chiar si preotii si ierarhii, invatam. Pelerinajul este atunci cand insusi Dumnezeu este pelerin. ?ntelegem prin aceasta ca Dumnezeu este in cautarea noastra. El este Marele Pelerin care face pasi inspre noi, si cand raspundem cautarii Sale ne transpunem in aceasta stare'.

Dar a vorbit sI despre dragostea speciala pe care o au romanii pentru Sfantul Apostol Andrei:''Minunat este Dumnezeu intru sfintii sai'. Pe cand umbla Iisus pe langa marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei indata lasand mrejele lor au mers dupa El.' (Sf. Evanghelie dupa Matei 4, 18-20). Cei doi frati, Petru si Andrei, sunt cei dintai chemati de Iisus ca sa devina ucenicii Sai. Ei lasa totul si urmeaza Lui. ?ntr-o zi, pe neasteptate, viata lor se schimba: din pescari care aduna pesti din mare, ei devin ucenici ai lui Hristos care aduna din marea lumii acesteia oameni pentru imparatia cerurilor! Sfantul Andrei, asa cum ne spune Sfanta Evanghelie dupa Ioan (1, 41-42) i-a zis lui Petru, fratele sau: 'Am gasit pe Mesia (care se talcuieste Hristos). Si l-a adus la Iisus'.
De aceea, Biserica il numeste pe Sfantul Andrei 'cel dintai chemat' de Iisus, ca sa-i fie ucenic sau apostol. Sfantul Andrei ne arata cat de simpla si in acelasi timp cat de puternica este chemarea lui Hristos, dar si cat de prompt este raspunsul la aceasta chemare sfanta. Sfantul Andrei urmeaza pe Hristos fara conditii si fara intarziere, fara calcul si fara dorinta de castig, ci doar pentru ca a simtit in chemarea lui Iisus pe insusi Cuvantul Vietii.
Sfantul Apostol Andrei a fost toata viata luminat de chemarea lui Iisus. De aceea, el a marturisit pe Iisus prin cuvant si fapta, chiar cu pretul vietii sale; l-a marturisit pana la moarte martirica.
Sfantul Andrei a predicat in secolul I, potrivit unor vechi marturii ale traditiei istorice, si in sud-estul Romaniei de azi, in Dobrogea, numita in vechime Scitia Mica; apoi a murit martir in Patras - Grecia, fiind rastignit.
Pentru ca a predicat Evanghelia in Dobrogea, noi romanii il consideram pe Sf. Andrei ca fiind intr-un anume fel Apostolul nostru, al romanilor, desi toti Sfintii Apostoli sunt ai tuturor crestinilor.(...) Ce mare binecuvantare! Moastele Sfantului Andrei de la inceputul mileniului intai crestin se intalnesc acum aici, la Iasi, cu moastele Sfintei Cuvioase Maici Parascheva, care a trait la inceputul mileniului al II-lea, o binecuvantare si o intarire pentru ca noi sa raspundem chemarii sfinte a lui Hristos si in mileniul al III-lea, cu credinta Sfantului Andrei si evlavia Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfintii sunt dovada cea mai graitoare a timpului sfintit si a legaturii dintre generatii si popoare, tocmai pentru ca in ei 'Iisus Hristos, ieri si azi si in veci este acelasi' (Evrei 13,8). Aducem lauda lui Hristos Care pururea lucreaza prin sfintii Sai, atunci cand sunt vii, pe pamant, sau cand se afla in ceruri. Cu adevarat vii intre oameni sunt numai sfintii! In ei este prezent si lucrator Duhul Sfant, Domnul de-viata-facatorul!'

In calendarul ortodox, Sfantul Andrei este praznuit la 30 noiembrie, iar numele si legaturile cu tara noastra au fost introduse in cultura romana de Sfantul Mitropolitul Dosoftei al Moldovei († 1693) prin lucrarea “Viata si petrecerea sfintilor' (1682-1686).

(Fotografiile ne-au fost puse la dispozitie de Agentia de Presa Basilica, iar articolul a fost realizat cu sprijinul Biroului de Presa al Patriarhiei)

×