x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Carabulea ar putea ieşi marţi din închisoare

Carabulea ar putea ieşi marţi din închisoare

de Agerpres    |    07 Sep 2012   •   13:45
Carabulea ar putea ieşi marţi din închisoare

Omul de afaceri Ilie Carabulea, condamnat la un an si sase luni de inchisoare, ar putea parasi saptamana viitoare inchisoarea din Aiud, unde a fost incarcerat din luna aprilie, dupa ce Judecatoria Aiud a admis propunerea inaintata de Penitenciarul Aiud privind liberarea conditionata a acestuia.

O comisie constituita la nivelul Penitenciarului Aiud a aprobat propunerea ca Ilie Carabulea sa poata fi eliberat conditionat, luandu-se in calcul faptul ca acesta a avut pe perioada detentiei o buna purtare, nu a inregistrat abateri disciplinare si a muncit in penitenciar. Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Aiud, inspector Nicoleta Mataranga, a precizat, pentru Agerpres, ca Ilie Carabulea a desfasurat activitati lucrative la Biblioteca unitatii, de la distribuire carte la inventariere fonduri de carte, fiindu-i scazute astfel zile din pedeapsa.

In consecinta, Penitenciarul a propus Judecatoriei Aiud liberarea conditionata a lui Ilie Carabulea, cerere admisa de catre magistrati.

Decizia judecatorilor poate fi atacata cu recurs de catre procurori in termen de trei zile de la comunicarea catre detinut, aprobarea cererii fiindu-i adusa la cunostinta lui Ilie Carabulea in cursul zilei de vineri, dupa cum a precizat, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Aiud, Maria Luminita Crisan.

Legislatia permite ca un detinut sa poata fi eliberat conditionat dupa executarea a doua treimi din pedeapsa, daca acesta intruneste mai multe criterii.

Aflat in detentie de la sfarsitul lunii aprilie, Ilie Carabulea a solicitat in luna mai Curtii de Apel Alba Iulia intreruperea executarii pedepsei pentru trei luni, deoarece societatile la care este actionar majoritar sau administrator direct si care numara mii de angajati s-ar fi confruntat, potrivit aparatorului acestuia, cu o perturbare grava a activitatii. Curtea de Apel Alba Iulia a respins atunci ca nefondata cererea formulata de omul de afaceri Ilie Carabulea.

La sfarsitul lunii aprilie, Ilie Carabulea, asociat si administrator al societatilor comerciale din cadrul Atlassib Holding Sibiu, a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an si sase luni de inchisoare, pentru dare de mita si cumparare de influenta. La cateva ore dupa aceasta decizie, omul de afaceri a fost dus in detentie la penitenciarul din Aiud.

In dosarul in care Ilie Carabulea a fost condamnat au mai fost condamnati fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Florin Apostu, la cinci ani de inchisoare cu executare, un fost ofiter SRI, Tiberiu Popescu, la doi ani si sase luni de inchisoare, Sebastian Carstea, director la Liceul Carol I din Sibiu, si sotia acestuia, Izabela Carstea, la un an si doua luni de inchisoare. Un alt inculpat a fost achitat, aplicandu-i-se o amenda administrativa de 1.000 de lei.

Florin Apostu si Tiberiu Popescu au fost deferiti justitiei pentru mita, trafic de influenta, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals, favorizarea infractorului, Ilie Carabulea - pentru dare de mita si cumparare de influenta, sotii Carstea - fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infractiunea de dare de mita, iar Nicolae Bota - pentru dare de mita.

In 15 aprilie 2011, fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Florin Nicusor Apostu, a fost condamnat de magistratii Curtii de Apel Constanta la 3 ani de inchisoare cu executare, pentru infractiuni de coruptie. Ofiterul SRI judecat in acelasi dosar a fost condamnat la un an si opt luni cu executare, tot pentru fapte de coruptie. Potrivit magistratilor constanteni, alti patru inculpati anchetati alaturi de prim-procuror si ofiterul SRI, Mihaela Izabela Carstea, Sebastian Dumitru Carstea, Nicolae Bota si Ilie Carabulea, au fost condamnati la pedepse cu suspendare, primii trei la cate un an si doua luni, iar omul de afaceri - la doi ani de inchisoare.

Inculpatii au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in decembrie 2010.

×