x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cardul de sănătate, obligatoriu în urgenţe

Cardul de sănătate, obligatoriu în urgenţe

de Monica Cosac    |    03 Ian 2016   •   21:01
Cardul de sănătate, obligatoriu în urgenţe
Sursa foto: Adrian Manolache

Deşi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost incapabilă să emită carduri de sănătate pentru toţi cetăţenii care aveau dreptul să le primească, acum analizează posibilitatea introducerii obligativităţii documentului şi pentru urgenţe. Excepţie ar putea face doar asiguraţii în stare foarte gravă sau în comă.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat că analizează cu specialiştii „posibilitatea utilizării cardului de sănătate şi pentru asiguraţii care ajung la spital ca urgenţă medicală”. Şeful CNAS precizează că nu este vorba de urgenţele majore de cod roşu, adică „asiguratul cu politraumatism, de cel în comă sau în stare foarte gravă”, ci despre „acele urgenţe mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bilă”. O astfel de măsură ar fi, însă, ilegală, deoarece orice persoană are dreptul la intervenţiile medicale de urgenţă, indiferent dacă este asigurată sau nu. Potrivit Ministerului Sănătăţii, „statul are obligația de a asigura, pe teritoriul național, intervențiile necesare pentru salvarea vieții pentru absolut oricare categorie de persoană, indiferent de cetățenie, naționalitate, situația financiară personală sau calitatea de asigurat sau neasigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”.

Cardul de sănătate nu conţine istoricul medical al pacientului, iar obligativitatea prezentării lui în urgenţe ar reprezenta doar o nouă piedică la accesarea serviciilor medicale.
 

×