x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masa de sărbători, un lux: Carnea de porc, mai scumpă față de anul trecut

Masa de sărbători, un lux: Carnea de porc, mai scumpă față de anul trecut

de Redacția Jurnalul    |    12 Oct 2024   •   14:45
Masa de sărbători, un lux: Carnea de porc, mai scumpă față de anul trecut

Masa de sărbători devine anul acesta un lux pentru români. Sunt anunțate noi scumpiri, iar specialiștii spun că prețurile vor crește încă din luna noiembrie, în contextul în care oferta de carne românească este din ce în ce mai limitată, din cauza pestei porcine. 

Se anunţă scumpiri la carnea de porc din noiembrie, scumpiri care vor ţine trendul până la Crăciun. Cei din industrie spun că vor fi creşteri de preţuri între 10 şi 15% pe kilogramul de carne de porc înainte de Sărbători, asta pentru că oricum carnea românească se găseşte tot mai greu acum, din cauza pestei porcine.

În prezent producem doar 20% din carnea pe care o consumăm, iar restul vine din import, însă vin la pachet şi cu taxele de transport, distribuţie etc. Şi cum de Crăciun va fi o cerere mai mare la carnea de porc, cei din industrie se aşteaptă ca pe fondul acestei cereri preţurile să crească cu 15%.

Muşchiuleţul de porc se vinde acum, în pieţe, la 45 de lei kilogramul, pulpa de porc costă între 25 şi 30 de lei, iar cotletul sare uneori de preţul de 30 de lei kilogramul. De pe 15 noiembrie estimările arată că prețurile vor crește accelerat în pieţe.

În ultimul an, statistica ne arată că oricum carnea de porc s-a scumpit cu aproape mai bine de două procente, în medie.

Din luna noiembrie prețurile vor crește treptat

„Uitându-ne în urmă, se vede foarte mare claritate statistic că pe măsură ce ne apropiem de perioada Sărbătorilor, adică undeva de la mijlocul lunii noiembrie, există o o tendință de creștere a prețului, pe fondul foarte clar și foarte bine explicabil economic, o creștere a cererii. Este perioada în care românii își cumpără tot mai multă carne de porc, pregătindu-se de Sărbători. Acum, problema mare este că la noi, în fermele comerciale autohtone, dar nu numai, și în gospodăriile populației, se cresc tot mai puțin porci, deci oferta nu este pe măsura cererii. Ca atare, ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an. Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a explicat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, la Antena 3 CNN.

După sărbători prețurile ar putea scădea brusc

Întrebat dacă după Sărbători ne-am putea confrunta cu o nouă majorare, el a exlicat că după Revelion cererea scade brusc, astfel că și prețurile vor scădea.

„Această creștere, conform graficelor pe care noi le facem, are loc cam până undeva până la Revelion. După Revelion, cererea scade brusc și masiv, astfel încât și prețurile vor scădea extrem de mult. Asta este luna ianuarie, este o lună în care română nu mai consumă carne de porc sau consumă din rezervele pe care și le-au făcut în timpul Sărbătorilor”, a mai adăugat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, la Antena 3 CNN.

Importurile cresc, iar producția scade pe toate sectoarele

Agricultura românească este la pământ si o simţim cu toții în buzunare. De la an la an, importurile cresc, iar producția scade pe toate sectoarele. Lovită de secetă și de boli ale animalelor, România a cumpărat doar în prima jumătate de an alimente de cinci miliarde de euro din afara țării. 

Acum, 70% din carnea de porc vândută în magazine este de import, iar la cartofi aprope jumătate din cantitate o aducem de peste hotare. 

Seceta a pârjolit peste două milioane de hectare anul acesta, iar cele mai afectate culturi au fost cele de porumb și floarea soarelui, acolo unde producțiile au scăzut cu 30%.

Temperaturile de 40 de grade care au fost în această vară au afectat și culturile de grâu și rapiță, unde 100.000 de hectare au fost distruse în totalitate. Și producția de legume a fost afectată, în special la roșii, ardei și cartofi, iar efectele secetei se vor vedea și la raft. 

Și pentru că avem o producție mică, ajungem să mâncăm tot mai mult din import. În primele cinci luni ale acestui an am adus de peste hotare 147.000 de tone de cartofi, 57.000 de tone de roșii și alte aproape 50.000 de tone de ceapă. La carne situația este si mai gravă, acolo unde producția internă a fost lovită de bolile de la animale. Am cumpărat 51.000 de tone de pui de la alții, iar la carne de porc cantitatea a fost triplă. Din cauza pestei porcine importăm 70% din carnea pe care o consumăm. 

 

 

×