Preţul cărnii de porc este mai mare cu 25% faţă de luna decembrie a anului trecut, din cauza scumpirii furajelor, diminuarea puterii de cumpărare urmând să ducă la o scădere a consumului, de Crăciun, de 15-20%, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.
"Costul cu furajele a crescut în ultimul an cu 65%, utilităţile s-au scumpit şi ele şi, în consecinţă, carnea de porc este mai scumpă acum, în decembrie, cu circa 25% faţă de luna decembrie a anului trecut", a declarat pentru MEDIAFAX Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.
El spune că preţul cărnii de porc a ajuns în ultimele două săptămâni la 6,8 lei pe kilogram în viu, faţă de 6,5 lei în urmă cu o lună.
"Ne aşteptăm ca din cauza majorării de preţ şi a scăderii puterii de cumpărare consumul de carne de porc de Crăciun să scadă cu 15-20%. Din datele noastre, consumul a scăzut pe parcursul întregului an", a afirmat Ladoşi.
El a adăugat că nu există motive ca preţul cărnii de porc să mai crescă până la Crăciun, iar o eventuală modificare a acestuia ar putea fi determinată doar de fluctuaţiile de preţ de pe pieţele europene, de unde România importă peste jumătate din necesar.